Ridicarea de locuinte pentru populatia cu venituri medii a inceput sa creasca alarmant in a doua jumatate a acestui an, putand ajunge la 800 euro/metru patrat la sfarsitul lui 2007, cu 60% peste nivelul de la sfarsitul lui 2006

Vicepresedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, Victor Dumitrache, considera ca este vorba despre pretul pentru locuintele noi, cu finisaje modeste, destinate populatiei din clasa cu venituri medii, si nu despre locuintele de lux. Un factor important care influenteaza pretul unei constructii este timpul in care locuinta este realizata.

Reprezentantii bancilor sustin ca pretul pentru locuintele din ansamblurile rezidentiale noi sunt eterogene si ca nu exista uniformitate la nivel de zona, putand varia intre 1.000 si 4.500 euro pe metrul patrat. Acestia estimeaza ca preturile sunt in crestere intrucat, pe fondul relaxarii conditiilor de creditare, oamenii isi permit sa acceseze mai usor credite mari si sa cumpere astfel apartamente scumpe.

Singurul blocaj care ar putea interveni in piata imobiliara in urmatorii ani ar putea fi daca oamenii nu isi vor mai putea permite sa plateasca preturile de constructie si marja de profit a dezvoltatorilor de proiecte in contextul acestei scumpiri continue, cu toate ca cererea de locuinte exista si este in crestere. Analistii imobiliari mai spun ca, in timp ce in Romania sunt livrate 1,7 locuinte noi la 1000 de locuitori, in statele din regiune sunt livrate 3-4 locuinte la 1.000 de locuitori.

Totodata, in Spania si in Portugalia sunt livrate 15 locuinte la 1.000 de locuitori, ceea ce arata cat de departe este acum piata imobiliara din Romania de un nivel satisfacator al ofertei. Mai mult, ponderea creditelor ipotecare rezidentiale in tara noastra a fost in anul 2006 de 2,6 - 2,7% din PIB, un nivel extrem de scazut fata de statele din regiune si din Europa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.