Concedierea angajatilor este o problema la fel de mare ca si procesul de recrutare si angajare. Conform statisticilor, concedierile, in Romania, se fac in majoritatea cazurilor pentru indisciplina, incompetenta, restructurare, dar indisciplina ramane principalul motiv
Oamenii sunt de cele mai multe ori angajati pentru cunostinte si priceperi si sunt concediati pentru atitudine.

Fie ca angajatul la care organizatia vrea sa renunte a incalcat politica firmei, fie ca nu se ridica la standardele profesionale solicitate, incetarea activitatii trebuie sa se faca in conditii bune. Daca angajatul a gresit cu ceva sau a facut ceva ilegal, a consumat bauturi alcoolice sau droguri, a furat sau si-a hartuit un coleg, acesta ar trebui sa fie concediat imediat, chiar daca are deja vechime in cadrul companiei. Concedierea se petrece cel mai simplu daca problemele apar in primele zile de activitate. Atunci se poate renunta foarte usor si nu mai sunt necesare analize ale cauzelor comportamentului angajatului. In cazul in care salariatul nu se mai face util profesional, problema ar trebui serios analizata. Specialistii in resurse umane spun ca aceasta este cea mai dificila sarcina, deoarece angajatul trebuie sa inteleaga clar de ce se renunta la el, iar discutia trebuie sa fie una civilizata si intre patru ochi. Daca decizia este finala, nu mai exista loc nici de negocieri, nici pentru promisiuni de indreptare a situatiei si fiecare dintre cele doua parti va trebui sa traga propriile concluzii in urma acestei experiente si sa o utilizeze pe viitor, astfel incat sa fie evitate astfel de situatii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.