Seceta din acest an si cresterea consumului intr-un ritm accelerat duce la noi scumpiri ale alimentelor.

Expertii in domeniu au previziuni pesimiste pentru sfarsitul acestui an. In Romania, pretul la carne va fi majorat cu 15%, pentru lapte cu 30%, pretul legumelor va creste cu 40%, iar la paine cresterea va fi de 50%. Producatorii de alimente spun ca majorarile au la origine explozia preturilor la materia prima.

Potrivit estimarilor, in decembrie vom plati patru lei pentru o paine de un kilogram, iar litrul de lapte va ajunge pana la minim patru lei. Aceasta situatie se intalneste in toata Europa. In Italia, pretul painii in luna septembrie a fost cu 7% mai mare fata de anul trecut, iar in Spania cu 8%. Cresterea preturilor la alimente se va reflecta direct in inflatie. Primele scumpiri din aceasta toamna au contribuit la cresterea inflatiei pe luna septembrie de pana la 6%, cel mai ridicat nivel din august 2006 pana acum.

Analistii estimeaza ca o accentuare a inflatiei in Europa, in special in zona euro, pare inevitabila, din moment ce preturile alimentelor au o pondere de peste 15% din indicele care masoara inflatia in statele in care exista moneda unica. Inflatia in zona euro ajunsese deja, in luna septembrie, la 2,1% fata de 1,7% in august, depasind pentru prima data in acest an tinta Bancii Centrale Europene.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.