Liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare din Romania (FNSP), Petre Costel, a declarat ca aproape 1.500 de sindicalisti constanteni si alti 500 din Braila si Tulcea au incetat lucrul in aceasta dimineata.

O parte dintre protestatari a pichetat portile de acces in porturi si s-a verificat daca fiecare angajat care intra in port are sau nu legitmatie. Dupa doua ore de control, la toate portile de acces din Portul Constanta, s-a constatat ca sute de angajati lucreaza fara forme legale. Angajatii care au putut prezenta actele li s-a permis accesul in port, iar ceilalti au fost intorsi din drum.

Potrivit lui Petre Costel, unii angajati care nu s-au putut legitima au avut o singura explicatie si anume ca firma nu le-a facut inca un astfel de permis. In paralel cu verificarile de la cele 10 porti de acces in Portul Constanta, sindicalistii au decis si oprirea lucrului intre orele 7,00 si 19,00. Ei spun ca vor continua protestele daca reprezentantii Ministerului Transporturilor nu se vor implica si nu vor lua masuri ferme impotriva celor care nu respecta drepturile salariatilor.

Sindicalistii mai spun ca daca nici dupa acest protest autoritatile nu iau nici o masura, vor declansa greva generala.

Liderii de sindicat spun ca au apelat la aceasta forma de protest, dupa ce discutiile cu reprezentantii ministerului nu au ajuns la niciun rezultat. Ei spun ca noul act normativ - Ordonanta de Urgenta 83/2007, adoptata la inceputul lunii septembrie - nu ajuta la stoparea muncii la negru din porturi, un fenomen care ia amploare tot mai mult.