Regizorul a primit distinctia de la ministrul francez al culturii, Christine Albanel.

Fiul unui jurnalist evreu din Romania, Radu Mihaileanu paraseste tara in 1980, stabilindu-se intai in Israel si apoi in Franta. Urmeaza cursurile IDHEC si lucreaza ca asistent al regizorului John Glen, la „I Love You", si al lui Marco Ferreri, cu care va realiza si adaptarea pentru televiziune a „Banchetului" lui Platon, in 1989. Va participa la realizarea catorva pelicule de succes, tot ca asistent de regie si productie, dintre care am putea aminti "Un weekend sur deux" ("Un weekend din doua", 1990) de Nicole Garcia sau "Le Reve du singe fou" ("Visul maimutei nebune", 1990) de Fernando Trueba.

Primul sau lungmetraj ca realizator si co-scenarist, "Trahir", realizat in 1993, este bine primit de critica si obtine mai multe premii la festivalurile de la Montreal si Istanbul. Revine, dupa acest succes, la filmul de televiziune, turnand pentru M6 „Bonjour Antoine", in 1997. Notorietatea ii este definitiv stabilita de pelicula "Train de vie" ("Trenul vietii"), apreciat la Festivalul International al filmului de la Venetia si la Sundance Film Festival. in 2002, realizeaza, pentru Arte, "Les Pygmees de Carlo". Urmeaza intalnirea cu refugiatii etiopieni in Israel care va duce la realizarea unui proiect vast, finalizat in 2005 cu "Va, vis et deviens" (tradus in romaneste "Traieste!").

Succesul acestui film este international: Premiul publicului la Berlinala si Cesarul pentru cel mai bun scenariu original, in anul urmator. Productia fusese nominalizata si la categoriile Cel mai bun film si Cea mai buna muzica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.