Descoperirea chimiei senzatiilor olfactive de „placut“ si „neplacut“ va revolutiona industria parfumurilor

Mirosul si gustul sint considerate cele mai subiective simturi umane. Ele „nu se discuta“, asa cum suna replica in momentul in care sint puse in cauza preferintele pentru anumite mincaruri sau parfumuri. O echipa de cercetatori americano-israelieni a reusit sa demonstreze ca, indiferent de cultura din care venim si de „gusturile“ personale, nasurile noastre vor recepta la fel mirosurile placute si neplacute, datorita mecanismelor neurobiologice cu care sintem echipati. Descifrarea inefabilului simt olfactiv este extrem de promitatoare pentru industria parfumurilor, care, de-acum incolo, va putea anticipa stiintific raspunsurile pietei la noile combinatii de esente.

„Multi oameni cred ca perceptia lucrurilor placute este complet subiectiva, e ceva care se invata. Li se pare, de pilda, ca preferinta pentru o anumita mincare s-ar datora experientelor anterioare si specificului culinar al culturii de provenienta“, observa unul dintre coordonatorii studiului, Rehan Khan, neurobiolog la Universitatea din California, Berkeley. Citat intr-un comunicat de presa emis de universitatea americana, cercetatorul arata de ce nu crede in relativismul gusturilor. „In mare parte, lumea percepe agreabilul ori dezagreabilul la fel in orice colt al planetei, ceea ce ne spune ca aici e vorba despre o cauza moleculara“, atrage atentia Khan.

Participant la cercetarea privind bazele biologice ale preferintelor olfactive, psihologul Noam Sobel de la Institutul Weizmann din Israel spune lucrurile pe sleau: „Descoperirile noastre arata ca felul in care sesizam mirosurile este, cel putin in parte, puternic legat de activitatea cerebrala“. Astfel, desi unii au nasuri mai rafinate decit altii, „o mare parte din felul in care percepem un miros ca fiind placut sau neplacut se datoreaza ordinii efective din universul material, astfel incit putem folosi chimia pentru a prezice reactiile fata de noile mirosuri“, spune Sobel, citat in comunicatul de presa al Universitatii din Berkeley.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.