Trei tone de gunoi au pus pe jar pompierii si ruinele Hanului Gabroveni din centrul istoric al Capitalei. E a doua oara intr-un an. Primaria si politia incep saptamina asta numaratoarea chiriasilor, ca sa stie care sint de evacuat.

54 de strazi in buricul Bucurestilor. Aici sint cele mai vechi cladiri, cele mai batrine retele edilitare din orasul lui Bucur. Multe stau sa cada, altele au incaput pe miinile vechilor proprietari si vad acum lumina renovarii. De zeci de ani nimeni n-a pus o ordine in cel dintii cartier al orasului, iar preocuparile edililor pentru restaurari s-au reflectat mai degraba in presa. In dimineata de 28 martie, pe la 3.00, un incendiu a izbucnit in ruinele Hanului Gabroveni. Pompierii s-au luptat cu focul vreo doua ore si l-au stins, dupa ce a mistuit trei tone de gunoi adunat acolo de ani intregi de aurolaci. "Sintem obisnuiti. Hanul Gabroveni este o cladire greu incercata. Am mai stins-o anul trecut o data, de focul provocat tot de aurolaci. Pagube? Citeva birne din lemn vechi de 200 de ani", a comentat maiorul Catalin Eftene, purtatorul de cuvint al pompierilor bucuresteni.

La un cutremur de 6 grade, un morman de moloz

97 de cladiri din centrul istoric sint declarate monumente istorice. Daca au noroc, vor prinde zorii unor fonduri pentru renovare. Toate sint incadrate si pe lista cladirilor cu risc seismic ridicat, gradul I si II, ceea ce inseamna ca la un cutremur de 6 grade se pot transforma intr-un morman de moloz, prevesteste primarul sectorului 3, Liviu Negoita. Bani pentru cladiri nu exista deocamdata. Ar fi si greu de vreme ce statutul lor juridic este neclar. "80% dintre cladirile din centrul istoric sint revendicabile. Pina acum au fost retrocedate jumatate dintre ele", informeaza primarul Negoita. Probabil ca abia dupa retrocedarea in totalitate se va putea spera ceva de la proprietari. Deocamdata, cei pusi in posesie asteapta ca primaria sa-i scape si de chiriasi.

Evacuatii primesc bani de chirie de la primarie

"Stim ca 80% dintre cei care locuiesc acum in cladirile din centrul istoric stau acolo fara forme legale. Saptamina asta demaram, impreuna cu politia, un recensamint dupa care vom putea sti cu certitudine care este situatia. Cei care nu au ce cauta acolo vor fi evacuati. Pe aceia care apartin totusi de sectorul 3 ii vom lua in evidenta pentru atribuirea unor locuinte… cind le vom avea. Daca nu, avem posibilitatea sa le achitam, pe baza unei anchete sociale, doua treimi din chiria pe care ar trebui sa o plateasca pe piata libera", ii organizeaza edilul sectorului 3.

El spune ca un incendiu precum cel pe Gabroveni este posibil sa se repete oricind, data viitoare poate cu efecte mai grave. Tonele de gunoi care zac in ruinele din buricul Capitalei sint puse de primar pe seama aglomeratiei de masini de pe strazi, care nu lasa loc utilajelor de gunoi sa-si faca treaba. De aceea (dar si de frica sa nu se prabuseasca cladirile subrede din zona) primaria a interzis circulatia auto in perimetrul centrului istoric. O masura necesara, dar luata peste noapte, fara asigurarea unor alternative de parcare si, evident, eludata pe toate caile de romanii inventivi. •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.