Pina duminica, impatimitii de benzi desenate vor putea gasi la ArCuB peste 150 de romane grafice.

In plin moment de criza, cind o mare parte a criticilor anuntau in eseuri si studii moartea romanului, a aparut un hibrid care combina trasaturile acestei specii cu benzile desenate (BD). Nou-nascutul roman grafic s-a bucurat de o popularitate din ce in ce mai mare atit in rindurile desenatorilor, dar si ale scriitorilor - John Updike, de exemplu, fiind unul dintre cei care au incurajat acest remix de genuri si de tehnici.

Cum in Romania cultura benzilor desenate se afla de multa vreme in stadiu incipient, despre romane grafice nici nu poate fi vorba. Cu toate acestea, Asociatia Jumatatea Plina a gasit in Festivalul Anim'est ocazia pentru a aduce la vinzare 150 de astfel de romane, precum si albume desenate si fanzine, fie pentru BD-istii cu vechime, fie pentru a deschide gustul oricarui amator de literatura si de grafica. Toate aceste titluri sint publicate de doua dintre cele mai mari case editoriale specializate in ceea ce inseamna noua generatie de benzi desenate, Actes Sud BD si L'Association, majoritatea fiind, prin urmare, disponibile in limba franceza.

Pe rafturile improvizate la Pow Wow de benzi desenate de la ArCuB se gasesc foarte multe texte de fictiune care fie au fost concepute de la bun inceput ca roman grafic, fie au fost adaptate. Prima nuvela din „Trilogia New Yorkului“ a lui Paul Auster, „Orasul de sticla“, face parte din cea de-a doua categorie, desenele apartinindu-i lui Mazzucchelli, cunoscut artist american, care si-a cistigat popularitatea prin versiunea sa de „Batman“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.