Cercetatorii din toata lumea au avertizat ca 2005 va fi unul dintre cei mai caniculari ani din istoria omenirii. Asta se intampla pe fondul incalzirii globale. Meteorologii romani arata ca e posibil ca de acum incolo zilele de vara sa fie cu pana la zece grade mai calduroase ca in trecut si sa se inmulteasca tornadele. Romania si-a pus deja la punct un sistem de radare prin care oamenii sa fie avertizati in timp util de producerea unor furtuni violente.

Lumea stiintifica e in fierbere. Si asta nu neaparat din cauza caldurii de afara, cat mai ales pentru ca incalzirea temperaturii globale, tot mai "vizibila" in ultimii zece ani, va aduce fenomene meteorologice extreme, de la tornade, furtuni cu grindina, inundatii si zile cu mult mai toride fata de ceea ce stim noi, pana la ierni mai blande din punct de vedere termic si cu un strat de zapada din ce in ce mai subtire.

Pana in prezent, atat oamenii de stiinta americani, cat si Administratia Britanica de Meteorologie, au avertizat ca 2005 va reprezenta al doilea record de canicula al omenirii. Despre acest aspect am vorbit cu un climatolog, Roxana Bojariu, de la Administratia Nationala de Meteorologie din Bucuresti. "Conform modelelor predictive climatice, prognoza pentru 2005 arata ca acest an va fi al doilea record de temperatura medie globala din istorie. Cel mai calduros an a fost 1998", am aflat de la specialist. Calculul matematic arata ca in 2005 temperatura atmosferei terestre va fi cu 0,51 grade Celsius mai mare fata de media anilor 1961-1990. Aceasta medie insumeaza temperaturile inregistrate deasupra oceanelor si a continentelor.

Vin tornadele!

Fenomenele meteorologice extreme vor afecta si Romania. Un scenariu al specialistilor de la Bucuresti arata ca in anii care urmeaza vom avea zile de vara cu pana la zece grade mai toride fata de ceea ce stiam noi pana acum. Dar vestea cu adevarat proasta este ca vom fi loviti de tot mai multe tornade, asteptate mai ales in Baragan, pentru ca acestea se dezvolta in spatiile deschise. Un asemenea fenomen meteorologic are drept "materie prima" umezeala, canicula, curentii ascendenti si plafonul de nori. Asa s-a intamplat si la Facaeni, judetul Ialomita, cu trei ani in urma.

Daca atunci am fost luati prin surprindere de o asemenea descatusare de forte, acum suntem pregatiti sa le prevedem si chiar sa ne ferim din calea lor. Romania si-a pus deja la punct un sistem de radare prin care populatia dintr-o anumita parte a tarii poate fi avertizata cu o jumatate de ora inainte de producerea unei tornade. "Dispunem de infrastructura tehnica pentru urmarirea unei tornade. Este un fenomen care va fi tot mai vizibil la noi in urmatorii ani", am aflat de la omul de stiinta.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.