Romanii nu stiu cu exactitate ce sint alegerile anticipate si nici nu le doresc, arata ultimul sondaj CURS. Totodata, numarul indecisilor a revenit la cotele inregistrate inainte de alegeri, iar agenda guvernului se indeparteaza de prioritatile populatiei.

Surpriza sondajului, efectuat in perioada 21-26 martie, o constituie numarul mare de cetateni care nu stiu ce sint acelea alegeri anticipate: 42%. Numai 33% au indicat ca acestea sint alegeri ce au loc inaintea termenului legal. Restul au declarat ca inseamna "schimbarea majoritatii parlamentare in favoarea guvernului" - 6%, "schimbarea guvernului" - 5%, "un nou vot" - 5%, iar altii se refugiaza in generalitati metaforice de genul "Frauda, hotie, furt" - 1% sau "nimic bun, cheltuieli inutile" - 4%. Oricum, chiar si asa, 59% nu doresc sa aiba parte de anticipate.

Interesant este ca in rindul votantilor PSD, ideea anticipatelor are mai multa sustinere decit printre cei ai Aliantei, desi aceasta a fost lansata de Traian Basescu. Convinsi probabil de discursul PSD, care sustine ca ar fi avantajat de anticipate in 2006, 50% dintre votantii acestui partid se pronunta pentru scrutin inainte de termen. Votantii Aliantei dispusi sa mearga mai devreme la urne sint numai 48%. Daca totusi anticipatele ar avea loc, Alianta D.A. PNL-PD ar primi votul a 48% dintre cei care s-ar prezenta la urne, iar PSD, in crestere fata de inceputul anului, 30%. PPRM este cotat la 8%, UDMR sta fix pe pragul de 5% necesar accesului in Parlament. PUR este cotat cu 3%, iar PPCD (nascut PNTCD) cu 2%. Numarul nehotaritilor a ajuns la 39%.

Retragerea lui Vadim, salutata

Retragerea in umbra a presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, este privita cu ochi buni de 55% dintre subiecti. 31% nu si-au format inca o parere si numai 14% pot sustine ca acesta a facut rau. Interesant este ca, pina si in rindurile electoratului PRM, retragerea tribunului este privita ca o idee buna - 56%. Desi, cea mai mare bucurie s-a inregistrat in rindurile UDMR, unde 82% saluta aceasta schimbare.

Populatia si guvernul au prioritati diferite

Sondajul mai releva ca agenda populatiei se suprapune foarte putin cu cea a guvernului si, implicit, si cu temele de atac ale opozitiei. Principalele probleme ale Romaniei, indicate de respondentii CURS, sint coruptia (21%), nivelul de trai (19%) si locurile de munca (19%). In schimb, marile teme in jurul carora se poarta batalia politica nu sint considerate de populatie ca fiind probleme ale momentului. Numai 1% considera ca aderarea la UE ar fi o problema. In ciuda faptului ca puterea si opozitia se incaiera referitor la oportunitatea cotei unice, numai 1% vad in reducerea fiscalitatii o chestiune care trebuie rezolvata acum.

Revitalizarea economica ii preocupa numai pe 3% dintre subiecti, problema medicamentelor numai pe 2%, iar asigurarea unei legislatii coerente atrage interesul abia a 1%. Daca opozitia l-a acuzat pe ministrul de Interne de umilirea romanilor trimisi recent inapoi de la granita cu Spania, 47% dintre respondenti considera ca decizia autoritatilor spaniole era justificata. In schimb, 62% considera ca introducerea leului greu este o masura buna. Judecind la modul general, 37% considera ca actualul guvern conduce mai bine decit cabinetul Nastase, 29% nu vad nici o diferenta, iar 23% cred ca este mai rau. •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.