Al Gore prezinta incalzirea globala nu doar ca pe o problema a oamenilor de stiinta sau a politicienilor, ci si una morala. In volum se regasesc si grafice si concluzii stiintifice despre consecintele fenomenului, cum ar fi cresterea nivelului apelor, din cauza topirii ghetarilor, aparitia furtunilor puternice sau evaporarea apei din sol, care va duce la transformarea planetei intr-un desert.

Autorul ofera si solutii pentru stoparea fenomenului, precum reducerea consumului de electricitate sau reducerea emisiilor de carbon ale masinilor.

Filmul "Un adevar incomod", care reprezinta adaptarea pentru marele ecran a unei prezentari a lui Al Gore despre pericolele incalzirii globale, a castigat Oscarul pentru Cel mai bun documentar in 2007, noteaza NewsIn.

Premiul a fost considerat atunci o victorie personala pentru Gore, candidat la presedintia Statelor Unite in 2000, alegeri pe care le-a castigat George W. Bush. Ulterior, Gore a iesit de pe scena politica si a inceput o campanie pentru a atrage atentia lumii asupra efectelor incalzirii globale. Gore a fost si cel care a organizat concertul mondial "Live Earth", ce a avut loc pe 7 iulie 2007 in 130 de tari.