In acest an centenar – 2007 -, Mihail Sebastian n-a prea avut parte de cine stie ce celebrari. E adevarat ca data propriu-zisa a nasterii scriitorului e 8 octombrie, dar cum stagiunea a inceput si premierele sunt anuntate, putem observa o vizibila lipsa de preocupare, cel putin in materie de teatru.

S-ar putea sa fie numai o neglijenta, impardonabila totusi, fiindca nu-l putem considera pe dramaturgul Sebastian epuizat in interesul publicului. Cu siguranta insa, succesul mondial al Jurnalului sau, de curand retiparit la Paris, dar si in Polonia si in alte tari de pe glob, il face pe scriitor indispensabil oricarei agende culturale actuale. Dar nici in aceasta privinta nu s-ar putea spune ca abunda piata, de curand fiind semnalata, de pilda, totala absenta din librarii a faimosului De doua mii de ani, care n-a avut parte decat de o editie la Humanitas. Fiind direct implicata ca autoare a dramatizarii, ma bucur sa semnalez in schimb preocuparea aratata de Teatrul national radiofonic de a realiza un serial dupa acest roman controversat, in regia lui Attila Vizauer, cu Marius Stanescu in rolul principal.

O surpriza placuta este sa intalnim in aceste zile numele lui Mihail Sebastian in programul editiei actuale a Festivalului Carte si Arte organizat de Asociatia difuzorilor si editorilor - ADEPC in foaierele Teatrului de opereta. Lansarea romanului Accidentul, retiparit de editura Vox, in curs de traducere si in limba spaniola prin eforturile aceluiasi Jose Garigos, care a mai tradus si alte proze ale scriitorului brailean sunt doar cateva puncte de rezistenta ale unei zile dedicate in intregime scriitorului celebrat.

Cei care au trecut prin aceste locuri au avut parte si de cateva proiectii inedite, printre care documentarul Sebastian, realizat de Lucia Hossu Longin pe meleagurile copilariei si tineretii fostului brailean.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.