Cei mai multi dintre cei care fumeaza vad acest fenomen ca pe o slabiciune inofensiva, tratata cu ingaduinta. Nu foarte multi dintre fumatori stiu insa ca fumatul este, de fapt, o boala care poate duce la deces. Ceea ce nu stie de obicei fumatorul este faptul ca nevoia de a aprinde o tigara este, de fapt, manifestarea acestei boli: dependenta de nicotina.
Conform clasificarii internationale a bolilor realizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, nicotina intruneste criteriile unei substante ce determina dependenta. Ceea ce inseamna ca nicotina este un drog, iar dependenta nicotinica apare ca urmare a consumului de tutun si este o tulburare mentala si comportamentala.
Medicii britanici sustin ca nicotina ar trebui sa fie disponibila nu numai in tigari, ci si in alte produse care nu implica riscuri privind sanatatea, pentru a ajuta fumatorii care nu reusesc sa renunte la acest viciu.
Chiar daca romanii sunt din ce in ce mai constienti de efectele negative ale acestui viciu, milioane de oameni continua sa fumeze pentru ca sunt dependenti de nicotina. Dar trebuie sa tinem seama de faptul ca nu nicotona este responsabila de afectiunile care provoaca moartea, ci toxinele din fumul de tigara. In acest context, medicii britanici sustin ca pentru a se lasa de fumat, oamenii ar trebui sa aiba acces la produse care sa substituie tigarile, prin adaosul de nicotina, dar fara a fi nocive.
Aceasta descoperire ar putea salva multe vieti, fiind o solutie pentru cei care sunt fumatori inraiti si care nu pot renunta la fumat.
Pana acum cei care doreau sa se lase de fumat apelau la susbstitute ale nicotinei precum guma de mestecat si plasturii medicinali, care induc insa organismului o doza mult mai mica decat necesarul.
Nicotina, livrata prin fumul de tutun, ajunge in 6-7 secunde la creier, unde determina secretia de dopamina, serotonina, noradrenalina, substante ce activeaza asa-numitul circuit al recompensei. In timp, asocierea tigarii cu anumite momente si stari determina fumatorul sa reactioneze precum in experimentul lui Pavlov: apare stimulul, apare anticiparea recompensei si imediat actiunea pentru obtinerea acesteia - aprinderea tigarii. Timpul in care se instaleaza aceasta boala depinde de cantitatea de tigari fumata, de varsta de debut, de sex - la femei se instaleaza mai greu, dar si renuntarea este mai dificila - insa si de anumiti factori genetici.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.