Sudul tarii este cel mai expus poluarii, potrivit unui studiu care masoara efectele unor eventuale accidente la unitatile industriale

Mai mult de doua treimi dintre obiectivele industriale din Romania prezinta riscuri tehnologice, potrivit unui studiu facut la cererea Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Dintr-un total de 333 de unitati industriale, 245 au fost incluse pe harta riscului. Majoritatea sint din industria chimica sau petrochimica, 144 de unitati au risc major de accidente industriale, iar 55 de unitati au risc minor. Studiul nu masoara iminenta producerii unui accident la un obiectiv industrial, ci efectele pe care le-ar avea asupra populatiei si mediului un astfel de eveniment.

Cea mai periculoasa zona, privind accidentele industriale radioactive, este partea de sud a tarii, unde sint reactoarele Bucuresti - Magurele, Pitesti - Mioveni si Combinatul de Apa grea de la Drobeta-Turnu Severin. Potrivit expertilor, daca aici s-ar produce un accident tehnologic, zona letala, adica unde oamenii ar putea muri din cauza emisiilor nocive, s-ar intinde pe o raza de noua kilometri de la locul producerii. Iar pe o distanta de 15-50 km de la epicentrul potentialului dezastru, aerul si pamintul vor deveni toxice, in functie de amploarea accidentului.

„De exemplu, daca la Arpechim s-ar produce un accident, la cantitatea de substante nocive stocate in prezent de agentul economic, raza de intoxicare s-ar intinde pe o suprafata de cinci kilometri“, ne-a explicat Geanina Vanghelie, specialist in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Potrivit acesteia, suprafata poluata se stabileste in functie de cantitatea substantei nocive implicate in accident.

In partea de sud-vest a tarii, probleme ar putea sa apara de la bulgari, unde centrala atomo-electrica de la Kozlodui functioneaza cu o tehnologie invechita, se mai arata in studiul MIRA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.