Saptamana premiilor Nobel a inceput ieri, la Stockholm, cu decernarea premiului pentru medicina, in timp ce atentia generala este concentrata asupra celui mai prestigios dintre ele - Nobelul pentru pace, la care printre favoriti figureaza fostul vicepresedinte american Al Gore.

In ceea ce priveste premiile Nobel pentru stiinta, cel pentru fizica va fi decernat in cursul zilei de maine, iar cel pentru chimie miercuri. Principala intrebare este daca acestea vor fi castigate tot de americani, asa cum s-a intamplat anul trecut. Sezonul se incheie lunea viitoare, cu decernarea premiului Nobel pentru economie.

Cele mai asteptate premii sunt premiul pentru literatura si cel pentru pace, ai caror castigatori vor fi anuntati joi si vineri. Ca de obicei, Institutul Nobel, care decerneaza premiile, pastreaza misterul asupra castigatorilor, iar presa nu a reusit sa afle nici macar un indiciu.

In ceea ce priveste Nobelul pentru pace, se stie oficial doar ca 181 de persoane s-au organizatii sunt in cursa. Potrivit exegentilor, anul acesta ar putea fi recompensata o persoana sau o organizatie implicata in lupta impotriva incalzirii globale. Unii avanseaza numele lui Al Gore, fostul vicepresedinte democrat invins in 2000 in cursa pentru Casa Alba de actualul presedinte, sau numele canadiencei Sheila Watt-Cloutier.

Gore a popularizat amenintarea incalzirii climatice cu documentarul sau "Un adevar care supara", in timp ce Watt-Cloutier a provocat o dezbatere despre riscurile pe care le presupuse incalzirea climatica pentru Arctica.

In 2006 totusi, Comitetul Nobel a infirmat toate pronosticurile si a decernat premierul pionierului microcreditului Muhammad Yunus si bancii sale, Grameen, din Bangladesh.

In ceea ce priveste premiul Nobel pentru literatura, pronosticurile sunt la fel de greu de facut, iar cercurile literare suedeze nu s-au pus de acord daca laureatul va proveni din randull scriitorilor de notorietate mondiala sau va fi un outsider, comenteaza NewsIn.

Printre favoritii potentiali pentru a-i succede lui Orhan Pamuk se numara americanii Philip Roth, Don DeLillo, Joyce Carol Oates, israelianul Amos Oz, italianul Antonio Tabucchi, japonezul Haruki Muramaki, mexicanul Carlos Fuentes sau peruanul Mario Vargas Llosa.

Academia Suedeza ar putea recompensa insa scriitori mai putin cunoscuti marelui public, precum eseistul italian Claudio Magris, poetul australian Les Murray sau poeta franceza Maryse Conde.

Premiile Nobel au fost decernate pentru prima oara in 1901.Laureatii primesc de la insusi regele Suediei, la 10 decembrie, o medalie de aur, o diploma si un cec de 10 de milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro) care poate fi impartit intre maxim trei castigatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.