La 66 de ani de la premiera, remarcabilul film al lui Orson Welles este considerat unul dintre cele mai bune filme realizate vreodata. Un film controversat, mai ales pentru asemanarile dintre personajul principal si un magnat al presei de la acea vreme, „Cetateanul Kane“ a adus un suflu cinematografiei, atat in gandire, cat si in tehnica.

La data realizarii productiei, Orson Welles avea doar 24 de ani, iar legenda „Cetateanului Kane“ a fost alimentata si de asemanarile evidente ale personajului principal cu magnatul de presa William Randolph Hearst. Acesta din urma a si reactionat, dupa ce i-a fost adusa la cunostinta intriga peliculei. A incercat sa opreasca filmarile, difuzarea, iar in final, nu i-a mai ramas decat sa-l discrediteze. Demersurile sale au avut totusi un rezultat, nu cel scontat, insa au fost suficiente pentru a-l zdruncina pe Welles. Dupa acest proiect, cariera cineastului a intrat intr-un con de umbra, actorul facand putine alte roluri la fel de complexe, pana in '85, cand a incetat din viata.

Mugurele de trandafir, imaginea copilariei

Personajul principal al peliculei, interpretat stralucit de Welles, este Charles Foster Kane. Povestea incepe cu moartea acestuia. Un barbat trecut de a doua tinerete, prabusit pe scarile palatului sau, tinand in mana un glob. Ultimul cuvant rostit - „Rosebud“. Un reporter se hotaraste sa afle care este intelesul acestuia si intervieveaza o serie de cunoscuti ai lui Kane.

Il gasim pe micul Charlie jucandu-se in zapada, la fel ca oricare alt copil de varsta lui, in timp ce parintii semnau actele pentru a-l da in grija unui bancher. Acest lucru ii va schimba complet viata. Pentru ca mama sa primise mostenire o mina de aur, Charles se imbogateste si singura sa pasiune este de a conduce un ziar. Ajunge sa detina 37 de publicatii, doua sindicate si-un post de radio, printre altele. Este considerat de unii fascist, insa el se defineste ca fiind un american adevarat. Se casatoreste cu nepoata presedintelui american, cu care are si un fiu, si, in cele din urma, candideaza la postul de guvernator. Tot mai alienat, Kane devine abuziv cu femeile din viata sa, mai intai cu sotia, apoi cu amanta, iar ambitiile sale de putere nu-l duc nicaieri. Chiar daca in anii crizei economice din America a fost nevoit sa inchida 11 ziare, Kane a rezistat. Insa, cand s-a aflat de legatura amoroasa extraconjugala pe care o avea cu o cantareata, si-a pierdut orice sansa pentru ocuparea unui post in politica. Kane isi gaseste sfarsitul in palatul sau neterminat, Xanadu, visand singur la simplitatea propriei copilarii si la „Rosebud“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.