Copiii si adolescentii isi iau viata din lipsa de intelegere a adultilor care ii fac sa se simta inutili
Psihologii si psihiatrii atrag atentia ca problemele copiilor si adolescentilor sunt din ce in ce mai multe si mai profunde, facandu-i sa fie mult mai vulnerabili la depresii. Neremarcate la timp de adulti pentru a putea fi tratate in familie sau cu ajutorul specialistilor, depresiile pot duce la dorinta tinerilor de a incheia socotelile cu viata.
„Pustiul din Arges care s-a sinucis luni a dorit, de fapt, sa-i pedepseasca prin ricoseu pe apropiatii care nu i-au dat atentia cuvenita. Practic, el a vrut sa le spuna: 'Voi sunteti vinovati pentru ce mi s-a intamplat!>>. Copil inteligent, el a fost lipsit de parinti tocmai cand avea o dorinta foarte mare de comunicare cu ei.
De aceea s-a si plasat in rolul parintelui grijuliu dand indicatii foarte realiste pentru restul familiei in scrisoarea de adio pe care le-a lasat-o", este de parere conf. univ. Constantin Oancea, medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia" din Capitala.
Statisticile indica o tendinta usor crescatoare a suicidului in Romania. Anul trecut s-au sinucis 3.187 de romani, fata de 2.913 - in 2005, si de 2.720 - in 2004, potrivit statisticilor Institutului de Medicina Legala „Mina Minovici".
Numarul sinucigasilor din 2006 il depaseste pe al mortilor in accidente rutiere. Din totalul de 3.187, copiii si adolescentii reprezinta mai putin de 5%. Dar, in cresterea totala, aceasta proportie se pastreaza, sinucigasii de varsta frageda fiind din ce in ce mai multi, de la an la an.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.