Dascalii bucuresteni s-au saturat de tinutele indecente in care vin elevii la cursuri. Astfel, cu mic cu mare profesorii au decis ca fiecare scoala din Capitala sa aiba uniforma proprie
Astfel, noua generatie trebuie sa isi ia adio, cel putin la scoala, de la pantalonii stramti pe corp, de la tricourile care lasa la vedere buricul si de la piercing-urile si tatuajele in zonele expuse ale corpului. Dascalii nu au uitat sa interzica nici imbratisarile cu tenta sexuala sau sarutarile. Evident ca aceste cateva reguli sunt cuprinse de ceva ani in regulamentele de ordine interioara ale scolilor. Dar tine noua generatie cont de ele? De exemplu la Colegiul “George Cosbuc” regulile sunt clare: elevii trebuie sa-si inchida telefoanele atunci cand sunt la ore, iar baietii, daca au parul lung, trebuie sa il prinda in coada.
Si la Colegiul German “Goethe” elevii trebuie sa respecte anumite reguli: ei nu au voie sa fumeze nici in scoala, nici in curtea scolii. Daca aceste reguli nu vor fi respectate, elevii risca sa fie sanctionati prin mustrare in fata Consiliului Profesoral sau in fata clasei. Lucru care ii sperie “de moarte” pe elevii din generatia Pokemon. Dar mai sunt si scoli care au inteles nevoile tinerilor de a se simti liberi in tinutele de la scoala.
De exemplu, la Colegiul “Ion Luca Caragiale”, fetele vor jeans sau fusta, iar baietii prefera numai jeansii. Si in partea de sus, tinerii vor purta un tricou sau un hanorac. In schimb, la Liceul “Jean Monet”, elevii au doua optiuni: purtarea unui ecuson cu fotografie care sa fie si legitimatia lor sau o semiuniforma formata tot din blugi si tricouri. Chiar daca dascalii au decis ca uniformele sau stilul vestimentar sa fie ales impreuna cu elevii, acestia considera ca purtarea hainelor identice nu ar face decat sa le stirbeasca personalitatea. Despre fobia elevilor pentru uniforme, sociologii spun ca tinerii percep scoala ca pe o institutie paternalista, de autoritate. Sa fie oare asa? Multi dintre acesti tineri uita ca se duc la scoala sa invete, nu sa isi expuna ultima bluza cumparata sau ultimul tatuaj facut. Ciudat este faptul ca numai elevii romani se simt constransi de uniforme. De exemplu, in Marea Britanie 98% din elevii de liceu si 72% din cei de gimnaziu poarta uniforma. In Malta, toate scolile au uniforme, facute dupa stilul britanic, tinuta zilnica obligatorie pentru toti elevii fiind compusa din bluza si cravata si pantofi cu sireturi. Pana si in Germania tinerii se duc in uniforme la scoala, chiar daca in anii '80-'90 nemtii au respins uniformele, considerandu-le o reminiscenta a nazismului. Profesorii considera insa ca au un efect pozitiv asupra disciplinei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.