Sexul tare ar urma sa treaca pe anticonceptionale in citiva ani daca cercetatorii vor primi finantare

Pilule, bureti cu spermicide, dispozitive intrauterine, diafragme. Femeile au la indemina numeroase metode pentru a evita o sarcina nedorita, desi nici una dintre acestea nu e perfecta. Barbatii pot ajuta insa doar in doua feluri: prin vasectomie, care este de obicei permanenta, si prin utilizarea prezervativului, tehnica „invechita“ in relatiile de cuplu de lunga durata. Vor avea oare barbatii la dispozitie un mod care sa-i fereasca de cuvintul „tata“ inainte sa fie pregatiti pentru acest pas?, lanseaza intrebarea publicatia „EurekAlert“, prezentind rezultatele conferintei „Viitorul contraceptiei masculine“, de saptamina trecuta.

„Invatatii“ au prezis noi metode contraceptive pentru barbati, disponibile in urmatorii 5-10 ani. Studiile expuse in cadrul conferintei americane sugereaza insa ca totul s-ar putea intimpla mult mai repede. Cercetatorii de la Universitatea din Washington au testat un tratament hormonal sprijinit pe doua produse raspindite deja prin farmacii. Au combinat gel de testosteron, vindut barbatilor cu nivelul de testosteron sub pragul normal, si injectii cu progestinul (varianta sintetica a hormonului feminin progesteron) „DepoProvera“. Barbatii au fost injectati o data la trei luni si s-au uns cu gel, tratament care a actionat ca spermicid la 90% dintre ei. Cu toate acestea, subiectii testului au imbratisat noua metoda diferit: 6 dintre ei au renuntat, iar dintre cei 38 ramasi, jumatate au fost satisfacuti sau foarte satisfacuti, o treime au strimbat din nas, restul avind sentimente contradictorii.

La rindul sau, Shepherd Medical Company si-a anuntat rezultatele primului sau studiu privind Intra Vas Device (alternativa pentru vasectomie) pe barbatii din SUA. Dupa sase luni, 92% dintre subiecti nu mai aveau sperma deloc sau aproape deloc. Dispozitivul blocheaza secretarea spermatozoizilor, putind fi inlaturat daca barbatul se razgindeste, sansele ca fluxul spermei sa revina la normal fiind mult mai mari decit in cazul vasectomiei. Studiile pe animale au aratat ca fertilitatea se reinstaleaza daca Intra Vas Device este scos dupa o perioada scurta de folosire, dar ca, in schimb, nu poate garanta o sarcina reusita dupa un uz de lunga durata. In consecinta, urmatorul pas ar fi obtinerea de fonduri pentru studierea recuperarii fertilitatii. Un androgen (hormon sexual masculin) ce poate fi inghitit, Dimethandrolone Undecanoate, luat in doze mici, a fost eficient in reducerea cantitatii de sperma la iepuri. Animalele si-au recuperat fertilitatea cind nu le-a mai fost administrat medicamentul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.