Salariile barbatilor din industrie sint cu peste 60% mai mari decit cele obtinute de femei
Diferentele de salarizare dintre femei si barbati continua sa existe in majoritatea domeniilor de activitate din piata, arata un studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE). Realizatorii cercetarii mai sustin ca aceste diferente se mentin chiar si in domeniile feminizate, in care majoritatea angajatilor este formata din femei, cum ar fi administratie publica si comert. Aici, salariile barbatilor sint cu peste 15% mai mari decit cele ale femeilor. „Domeniile in care lucreaza femeile - sanatate si asistenta sociala, invatamint si administratie publica - sint si unele dintre cel mai putin remunerate“, a declarat Livia Aninosanu, reprezentanta CPE.

Aceasta a dat drept exemplu si datele Institutului National de Statistica privind salariul mediu brut obtinut in 2004, care arata ca, in industrie, barbatii au cistigat in medie cu peste 250 de lei mai mult decit femeile. Pe locul doi s-a situat comertul, cu o diferenta salariala de 240 de lei, urmat de invatamint, unde femeile cistiga, in medie, cu peste 100 de lei mai putin, iar in administratie publica si aparare, ca si in sanatate si asistenta sociala, diferentele salariale sint de peste 90 de lei. Cercetarea realizata de CPE cu Comisiile Judetene in domeniul Egalitatii de Sanse (COJES) si Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse (ANES) in cinci judete din tara, Botosani, Giurgiu, Mehedinti, Prahova si Salaj, arata o situatie asemanatoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.