Privind universul picturii lui Florin Niculiu este ca si cum ai fi invitatul casei sale, in care toate ferestrele dau catre aceeasi lume de reverie privita din unghiurile diferite ale casei.
Pictura lui Florin Niculiu este dedicata in intregime genului peisagistic. Poate si de aceea rezolvarile picturale ajung la o distilare tehnica uimitoare si la un rafinament minutios al elementelor. Exista cateva ipostaze ce caracterizeaza pictura lui Florin Nicoliu, ce aproape nu mai au nevoie de semnatura pentru a-i
fi atribuite. Delimitate de tarmul infinit al liniei orizontului, plutesc cele cateva putine elemente. Mai mult decat motive, acestea sunt substitutele personajelor: o sfera, ce uneori pare a fi o planeta, un cristal, un ciulin, multe petale si frunze. Orizontala tarmului gol al plajei este vibrata prin prezenta unei scari (sau a unei trambuline), a unui craniu de pasare, de o vioara, ori de o scoica sau un burete de mare. Intr-o interpretare mai apropiata viziunii artistului, aceste semne apar ca niste note muzicale asternute pe portativul naturii peisajului.

Intr-un peisaj fara fiinte, atmosfera este de tristete, melancolie si nostalgie. Pictura sa ar putea deveni un excelent decor de scena, ce urmeaza a fi animat de aparitia actorilor. Insa din cauza absentei fiintei umane peisajele sale par a fi uneori naturi statice cu fundal de peisaj. Aceasta lume este locul eternitatii obiectelor care traiesc in urma efemerului fiintei umane.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.