Pretul gazelor creste de astazi cu aproape 4%, iar "unda de soc" va propaga rapid scumpirea la produsele alimentare

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea, cu 3,7%, a preturilor finale pentru gazele naturale ce sunt furnizate in regim reglementat, incepand cu 1 octombrie 2007. Conform ANRE, ajustarea este determinata de majorarea pretului la gazele naturale din import.

Pentru trimestrul IV al anului 2007 este estimat un nivel de pret de 315 dolari/1000 mc, in crestere cu 40 dolari/1000 mc, comparativ cu trimestrul III al anului. In prima parte a acestui an, datorita conjuncturii favorabile a pretului la gazele naturale din import, ANRE a aprobat scaderea pretului la consumatorul final. Ultima modificare a preturilor a avut loc la inceputul anului, atunci cand tarifele au scazut in medie cu 3-5%, rezultand o scadere cu circa 2,5% a facturii pentru consumul de gaze.

Pe de alta parte, ANRE a informat ca pretul energiei electrice nu va mai fi modificat pana la sfarsitul acestui an. Ultima modificare a tarifelor la electricitate pentru populatie a fost operata la 1 aprilie 2007, cand pretul energiei a crescut cu aproape 4%.

Laptele si painea, produse de lux

Patronatul Laptelui a anuntat cresterea cu 5% a pretului, de la 15 octombrie, din cauza cresterii pretului la materiile prime si a secetei. "Incepand cu mijlocul lunii octombrie, si la produsele lactate vor fi usoare scumpiri, in jur de 5%. Aceste scumpiri sunt cauzate, pe de-o parte, de sezonul de iarna, din cauza materiilor prime, dar si de seceta", sustine Valeriu Steriu, vicepresedintele Operatiunilor si Dezvoltarii in cadrul Patronatului. Nici pretul painii nu va ramane acelasi. Patronatul din Industria de Morarit si Panificatie a anuntat ca pretul se va majora cu inca 10%, din cauza cresterii pretului graului. Presedintele ROMPAN, Aurel Popescu, declara ca "pretul graului a crescut in acest an de trei ori. Daca anul trecut era 110 euro, anul acesta a sarit de 350 de euro". Uleiul se va scumpi o data cu majorarea pretului la gaze. Alaturi de ulei, inceperea noului an universitar ve determina cresterea pretului la chirii cu 25%, potrivit analistilor de pe piata imobiliara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.