Capitala bulgara a gazduit luni, 24 septembrie, lansarea romanului deja celebru al scriitorului roman Dinu Sararu - “Ciocoii noi cu bodyguard”. Lansarea a avut loc la Biblioteca Nationala din Sofia.

Cunoscutul roman a aparut la editura Uniunii Scriitorilor din Bulgaria si a fost primit cu viu interes de intelectualii bulgari. Evenimentul a avut ca oaspeti reprezentanti ai Uniunii Scriitorilor, ai ministerului de

Externe bulgar, ai ambasadei Romaniei la Sofia.

La lansare au luat cuvantul directorul editurii Balgarski Pisatel, Valeri Karadzhinov, presedintele fundatiei “199”, redactorul-sef al editurii, ambasadorul Romaniei la Sofia. “Ciocoii noi cu bodyguard” este un roman sofisticat, fiind cel mai interesant roman de actualitate romaneasca.

Esenta romanului lui Dinu Sararu sta in faptul ca, dincolo de politicianismul oricarei epoci, birocratia si demagogia persista, iar ciocoii sunt mereu la vremuri noi “tot noi”.

Cei prezenti la evenimentul din capitala Bulgariei au subliniat faptul ca satira virulenta a scriitorului roman se regaseste si in societatea bulgara de astazi printr-un ecou la fel de acut ca si in Romania. Romanul se impune tradus mai ales in tarile ce traverseaza, ca si Romania, tranzitia oarba pe care Dinu Sararu o surprinde cu mijloace artistice remarcabile, in situatii antologice. Fapt care a si condus, cum se stie, la ecranizarea romanului, sub titlul simbolic de “Ticalosii”. Regia filmului ii apartine lui Serban Marinescu, iar in rolurile “ticalosilor” ii avem pe uriasii Dorel Visan, Horatiu Malaele, Stefan Iordache, Mircea Diaconu, Razvan Vasilescu.

Volumul II din “Ciocoii noi cu bodyguard” este asteptat cu acelasi interes si in Romania, ca si in Bulgaria, a subliniat directorul editurii Balgarski Pisatel, exprimandu-si de asemenea speranta ca filmul “Ticalosii” sa poata rula si in Bulgaria cat de curand.

Romanul “Ciocoii noi cu bodyguard” este un punct de referinta al literaturii romane, este un roman halucinant si atipic, o posibila viziune satirica a Romaniei ultimului deceniu, cu personaje memorabile si contemporane, creionate cu mare virtuozitate.

Maiestria autorului in manuirea frazei, perceptia singulara a unor situatii conflictuale, fastul descrierilor, si nu in ultimul rand, umorul, amar, dar si plin de verva burlesca - sunt doar cateva din calitatile romanului, tradus si in bulgara. Un roman convingator, viu, face din Dinu Sararu un scriitor mereu actual, de pus in discutie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.