Romii si autoritatile din Valea Jiului resping ferm intentia presedintelui PNG-CD, Gigi Becali, de a aduce, la 1 octombrie, de la Bucuresti zeci de familii de romi intr-un bloc pe care l-a construit in Petrosani, informeaza NewsIn

Hotararea de a aduce de romi la Petrosani, a agitat spiritele in zona atat de mult, incat exista temeri ca s-ar putea ajunge la o noua mineriada, de acesta data condusa chiar de populatie.

Unul dintre liderii romilor din Petrosani il ameninta pe Becali ca il vor reclama la cu CEDO, pentru ca incalca inclusiv drepturile omului. Toader Burtea, presedintele uneia dintre organizatiile de romi din Valea Jiului si raportorul Guvernului pe probleme de romi, a declarat ca actiunea lui Gigi Becali nu este una dezinteresata.

“Aici e vorba de segregare, este o stramutare cum s-a mai intamplat in anii '60. Nu se poate asa ceva, doar pentru interesele financiare ale unei persoane care le vrea sa fie stramutate familiile de romi. Se stie ca fiecare comunitate de romi are propriile obiceiuri si nu se pot adapta asa usor. Avem probleme cu romii de aici din Valea Jiului. Va iesi un conflict chiar si intre noi, comunitatile de romi.

Daca se va intampla asa ceva, vom face plangere la toate forurile, la UE, CEDO”, a declarat Burtea. Reprezentantii romilor din Valea Jiului au decis ca una din actiunile de protest la care ar putea recurge, in prima faza este un miting urmat de iesiri in strada.

O formatiune politica a efectuat, in aceste zile, un sondaj de opinie pe tema mutarii din Capitala in Valea Jiului a mai multor familii de romi, iar rezultatele arata ca 90 la suta dintre respondenti sunt impotriva actiunii lui Becali, informeaza NewsIn.

Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, a declarat insa, ca ia in calcul organizarea unui referendum pentru a-i intreba pe cetateni daca sunt de acord cu decizia lui Gigi Becali de a-i aduce pe romi la Petrosani.

“Referendumul este o solutie. Deocamdata, studiem caracterul juridic al aceste solutii. Sunt sigur ca cetatenii din Petrosani nu vor sa fie adusi romi de la Bucuresti, deoarece avem si noi defavorizatii nostri”, a declarat primarul Petrosaniului.

Primarul sustine ca daca Becali nu le va asigura si locuri de munca familiilor respective, atunci va impovara bugetul local, pentru ca acei oameni odata deveniti cetateni ai municipiului, vor intra intr-o forma de asistenta sociala, pe langa ceilalti 600 de disponibilizati deja existenti care cu greu pot fi sustinuti.

“Dreptul la libera circulatie este garantat prin Constitutie. Este o proprietate privata asa ca nu ne putem opune. Este laudabila initiativa domnului Becali de a investi, dar sunt familii sarace aici in zona. Eu stiu ca la momentul cand a cumparat blocul a promis ca-l va transforma in locuinte sociale pentru familiile din zona”, a declarat primarul Iacob Ridzi.

Pe data de 1 octombrie a.c., Fundatia George Becali ar urma sa mute din cartierul bucurestean Grivita la Petrosani 39 de familii, in mare parte de romi, unde le ofera apartamente sociale intr-un bloc achizitionat si reabilitat pe banii latifundiarului din Pipera. La nivel oficial, edilii din Petrosani nu au fost informati cu privire la numarul persoanelor care ar ajunge la Petrosani si prin ce mijloace isi vor asigura traiul, insa au intrat in panica dupa ce s-au trezit asediati in audiente si pe strada de cetatenii care le cereau sa intervina si sa impiedice ceea ce au numit “destabilizarea Vaii Jiului”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.