Romania se situeaza pe locul 134 intr-un clasament de 178 de state in ceea ce priveste plata taxelor, potrivit celei mai recente editii a raportului "Doing Business" realizat de Banca Mondiala.Daca la plata taxelor nu stam prea bine, la numarul acestora suntem fruntasi.

Potrivit raportului, Romania este inclusa in categoria tarilor cu cele mai multe taxe pe an - 89, fiind depasita doar de Republica Congo (94), Ucraina (98), Belarus (125) si Uzbekistan (130).
De asemenea, Romania nu sta prea bine la numarul contributiilor datorate si faptului ca se platesc separat. Tara noastra se afla pe pozitia 89, la polul opus aflandu-se Portugalia sau China, pe locurile 7, respectiv 4. Potrivit metodologiei aplicate in raport, acest indicator se refera la contributiile de munca platite de angajator si exclude taxele pe consum.
Nici in ceea ce priveste executarea prin Justitie a contractelor comerciale nu stam prea bine, procedurile continuand sa fie greoaie si consumatoare de timp.
In ceea ce priveste piata muncii, Romania a obtinut un indice de 66 de puncte din 100, ceea ce o plaseaza printre statele cu unele dintre cele mai rigide reglementari, se mai spune in raport.
Referitor la conditiile favorabile pentru dezvoltarea afacerilor, Romania se situeaza pe locul 49, in urcare cu 22 de pozitii fata de 2006, insa nu a mai fost inclusa in topul primelor zece tari reformatoare, la fel ca anul trecut, potrivit Bancii Mondiale.
Romania se situeaza in urma unor state precum Estonia (locul 17), Letonia (22), Lituania (26), Slovacia (32), Ungaria (45) si Bulgaria (46).
Romania a fost inclusa, in raportul din acest an, in categoria tarilor care au intreprins reforme pozitive in domenii precum obtinerea de credite si in grupul statelor cu reforme negative in ceea ce priveste inceperea unei noi afaceri.
Romania a intreprins reforme in domeniul obtinerii creditelor, oferind acum mai multe infomatii cu privire la credite si la platile la timp. Din acest punct de vedere, chiar si tarile bogate au avut nevoie de reforma, in special pentru unificarea diferitelor registre ale diferitelor tipuri de credite (Austria, Germany si Elvetia), iar tarile est-europene, Bulgaria, Ungaria, Moldova si Romania au fost avangarda in astfel de reforme.
De asemenea, au fost simplificate procedurile pentru primirea autorizatiei de constructie - a scazut numarul de documente necesare pentru obtinerea autorizatiei si infiintarea unui birou unic pentru obtinerea acestora.
Si cateva plusuri
A fost redus numarul documentelor solicitate pentru demararea unei afaceri si simplificat felul in care acestea sunt depuse, prin crearea unui birou unic, ceea ce a redus timpul de obtinere a avizelor necesare.
Totodata, a fost facilitat accesul electronic al notarilor pentru a verifica regimul proprietatii, ceea ce reduce timpul cu 20 de zile.
De asemenea, Romania este mentionata ca adoptand astfel de masuri menite sa reduca gradul de perceptie a coruptiei in ceea ce priveste regimul taxelor in 2004.
Punerea in practica a unor noi proceduri vamale a dus la fluidizarea traficului de marfuri, contribuind la dezvoltarea comertului.
Cea mai buna pozitie ocupata de Romania in clasamentul realizat de Banca Mondiala a fost locul 13, la capitolul obtinerea de credite, la polul opus situandu-se angajarea de salariati, locul 145.
Romania s-a situat pe locuri din prima jumatate a clasamentului si la protectia investitorilor (locul 33), comertul international (38) si punerea in aplicare a contractelor (37).
In ceea ce priveste obtinerea de licente, Romania a obtinut locul 90, pentru inregistrarea proprietatii - pozitia 123, iar in ceea ce priveste inchiderea unei afaceri - pe locul 134.
Analistii Bancii Mondiale au inclus in raport zece indicatori in functie de care au realizat clasamentul: inceperea unei afaceri, obtinerea de licente, angajarea de salariati, inregistrarea proprietatii, obtinerea de credite, protejarea investitorilor, plata taxelor, comertul exterior, punerea in aplicare a contractelor si inchiderea unei afaceri.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.