Un seism cu o intensitate de 6,7 grade pe scara Richter s-ar putea produce in judetul Vrancea in 2007, a declarat sambata Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, in cadrul unui seminar organizat la Focsani.

Gheorghe Marmureanu ne-a precizat ca nu este vorba in nici un caz de o predictie. "Eu n-am facut si nu voi face niciodata predictii. Posibilitatea producerii unui cutremur de 6,7 grade pe scara Richter in 2007 este anuntata intr-o lucrare-stiintifica a profesorului dr. docent Dumitru Enescu. Sunt si alte lucrari publicate care vorbesc de producerea unui astfel de seism in 2007. In Japonia, de exemplu, de 50 de ani se asteapta un cutremur catastrofal in zona Tokyo, iar cam acelasi lucru s-ar putea petrece si la Istanbul sau in alte colturi ale lumi", a spus Marmureanu.

Conform acestuia, dupa 2006 lucrurile se vor schimba fundamental din punct de vedere tectonic, dar zona seismica Vrancea nu este atat de incarcata, pentru ca aici sa se produca un cutremur deosebit de puternic. "Nu cred ca va mai fi posibil un cutremur catastrofal asa de curand", a mai explicat Marmureanu. Seminarul de la Focsani a prilejuit si prezentarea unor statistici din care reiese ca un cutremur major este precedat de zeci de cutremure mici care se produc inaintea acestuia, insa stiinta nu a avansat pana acolo incat aceste statistici sa poata duce la predictionarea unui seism. Marmureanu a mai spus ca tocmai datorita particularitatilor cutremurelor vrancene, care sunt de adancime, in Romania va functiona cat de curand un sistem de avertizare seismica in timp real, sistem care se va adresa consumatorilor industriali si care va reduce din victimele postseism.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.