Majoritatea bancilor ofera in prezent carduri de credit. Cardurile au evoluat mult in timp de la primele carduri din carton cu date presate sau scrise, astazi fiind disponibile in varianta plastifiata cu banda magnetica (cu care deja suntem familiarizati cu totii), divizate in 3 mari categorii:
- Carduri bancare - oferite de banci reprezentand linii de credit deschise de catre acestea solicitantilor in limita veniturilor disponibile (se calculeaza de catre banca un numar maxim de salarii reprezentand maximul creditului acordat, se obisnuieste a fi considerate 3 salarii).
- Carduri nebancare - oferite in aceleasi conditii de catre IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare).
- Carduri co-branded - carduri oferite atat de catre banci, cat si de catre IFN-uri in colaborare cu anumiti parteneri (benzinarii, companii aeriene, lanturi de magazine etc) care ofera posesorilor anumite avantaje la achizitionarea produselor sau serviciilor companiilor partenere.
Analistii www.finzoom.ro va prezinta produsele Institutiilor Financiare Nebancare (IFN-urile), entitati ce concureaza direct bancile pe acest ultim segment de piata, cel al cardurilor co-branded, cu oferte de carduri de credit la fel de interesante.
BRD Finance IFN SA are o oferta destul de variata, in portofoliul careia putem gasi cardul Carrefour MasterCard, promovat acum in presa, care reprezinta varianta imbunatatita a vechiului card de credit cu acelasi nume aducand posesorilor sai o serie de oferte speciale disponibile numai in magazinele Carrefour. Printre avantajele sale specifice se numara: emiterea gratuita a acestui tip de card, absenta comisionului anual si o asigurare de viata*. Cardul dispune de o limita maxima a creditului de 20.000 RON si poate fi utilizat atat in tara, cat si in strainatate, on-line si off-line, dispunand de o perioada de gratie cuprinsa intre 18 si 47 de zile, in functie de optiunea de rambursare aleasa de client (integral sau sume minime).
Pentru clientii magazinelor de produse electronice si electrocasnice Rombiz, BRD Finance IFN SA are disponibile cardurile Rombiz - MasterCard, ce aduc posesorilor lunar reduceri intre 5 - 10% pentru o gama variata de produse cumparate din aceste magazine. Alte beneficii includ retragerea de numerar in limita disponibila pe card, in conditiile unei limite de credit maxime de 20.000 RON, plati la comerciantii romani care afiseaza sigla MasterCard. Cardul include o asigurare de viata* si alte avantaje tehnice**.
Pentru clientii magazinelor Daniel, BRD Finance IFN SA are disponibile cardurile Daniel - MasterCard, ce aduc posesorilor lunar reduceri de 5 % pentru orice produse cumparate din aceste magazine. Alte beneficii includ : retragerea de numerar in limita disponibila pe card, din maximul de 20.000 RON, plati la comerciantii romani care afiseaza sigla MasterCard. Cardul include o asigurare de viata* si alte avantaje tehnice**.
Cardul Diverta - MasterCard poate fi folosit pentru retrageri de numerar de la orice ATM care afiseaza sigla MasterCard, dar si pentru a cumpara de la comerciantii acceptanti, atat din tara, cat si din strainatate. Perioada de gratie este de 47 de zile, iar in cazul rambursarii anticipate, nu se plateste niciun comision penalizator. Cardul Diverta ofera posesorilor posibilitatea de a achita produsele disponibile in magazinele Diverta in patru modalitati:
- cu perioada de gratie de 90 de zile, in cazul in care vrei sa utilizezi limita de creditare pentru a face o prima achizitie din magazinele Diverta, chiar la emiterea cardului.
- achitand 4 rate lunare egale, fara dobanda si fara comision.
- in sume minime lunare.
- fara dobanda, cu o perioada de gratie de maximum 47 de zile.
si 1 luna de inchirieri video gratuite in aceeasi retea de magazine.
Cardul de credit Boom - MasterCard ofera o limita de credit maxima de 20.000 RON, posibilitatea retragerii de numerar de la orice bancomat care afiseaza sigla MasterCard, o perioada de gratie de 90 de zile si reduceri pentru receptia programelor Boom TV.
Cardul de credit STAER - MasterCard ofera o limita de credit maxima de 20.000 RON, ce poate fi folosita atat in tara, cat si in strainatate, posibilitatea retragerii de numerar de la orice bancomat care afiseaza sigla MasterCard, o perioada de gratie de 47 de zile si reduceri de 5% la achizitionarea produselor din magazinele STAER care nu sunt incluse in ofertele promotionale. Cardul include o asigurare de viata* si alte avantaje tehnice**.
FinGroup Credit IFN are, in oferta sa, un card oferit alaturi de Rompetrol: Fill&Go Credit Mastercard, cu utilizare nationala si internationala, care poate fi folosit pentru plata la pompa in reteaua Rompetrol, pentru achizitionarea de carburant, iar utilizatorii acestuia beneficiaza de o perioada de gratie de 45 de zile.
Cetelem IFN SA ofera, la randul sau, un card de credit co-branded.
Cetelem si Flanco ofera Cardul Flanco Cetelem, card adresat clientilor Cetelem care au achizitionat bunuri prin credit in reteaua de magazine Flanco. Cardul poate fi utilizat imediat dupa activare in orice locatie care afiseaza sigla MasterCard. Detinatorii cardului Flanco-Cetelem beneficiaza lunar de oferte promotionale in magazinele Flanco si programe de loialitate personalizate. Cardul ofera o limita de retragere de 1.000 RON pe zi, respectiv 2.000 RON in 14 zile pentru retragerea de numerar de la ATM-uri, posesorii sai beneficiind de o perioada de gratie de 45 de zile.
Desi bogata pe piata, oferta cardurilor de credit co-branded este una eterogena, comparatiile intre diferitele tipuri de carduri putand fi facute numai in ceea ce priveste rentabilitatea acestora (dobanzi, comisioane) raportata la beneficiile aduse utilizatorului. Alegerea clientului va tine cont de o serie de aspecte ale vietii sale de zi cu zi. Astfel, daca cineva isi face cumparaturile intr-un anumit magazin, are un anumit tip de abonament TV sau isi alimenteaza masina la anumite benzinarii, va opta pentru un card de credit care ii ofera reduceri pentru una dintre acestea. Practic, pe piata nu intalnim doua banci sau IFN-uri cu o oferta de card de credit pentru acelasi magazin, abonament TV, benzinarie etc. Este foarte adevarat, totodata, si faptul ca se poate ajunge ca o persoana sa detina un numar destul de mare de astfel de carduri: unul pentru magazinul unde face cumparaturi alimentare, altul pentru magazinul de unde cumpara componente de calculatoare, altul pentru magazinul de unde cumpara muzica, altul pentru benzinaria la care alimenteaza masina - si lista poate continua, acest lucru dand nastere unor tehnologii din ce in ce mai avansate prin care se incearca restrangerea numarului de carduri la unul singur care sa le inglobeze pe toate si sa nu ocupe intreg portofelul posesorului sau.
Pe www.finzoom.ro, portal de analiza financiara ce compara peste 70 de carduri de credit in functie de cele mai relevante aspecte, consumatorii pot gasi informatii pretioase pentru toate tipurile de carduri de credit, calcule DAE si comparatii pe baza valorii acesteia si pentru credite (nevoi personale fara garantii, nevoi personale cu ipoteca, imobiliare, ipotecare, credite de vacanta, credite de studii), depozite (calculul profitabilitatii acestora) si fonduri de pensii (Pilonul II si Pilonul III).
*asigurarea de viata acopera riscul nerambursarii creditului daca vor aparea evenimente neprevazute (deces, invaliditate, incapacitate temporara de munca, somaj).
** garantie de transport\montaj pentru produsele cu valori cuprinse intre 260-3.500 RON/ an/ card, timp de o luna din momentul achizitiei, valabila pentru produsele cumparate cu cardul pe teritoriul Romaniei si acopera riscul producerii unor evenimente neprevazute (in principal, erori de manevrare).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.