In vreme ce contabilul de la Sanatate arunca cu banii investindu-i in laptopuri si imprimante, oamenii mor pe capete din cauza lipsei dotarii materiale din spitale
Potrivit statisticilor, in Romania se inregistreaza aproape 700 de morti la 100.000 de locuitori, in timp ce in tari invecinate ca Ungaria, Cehia sau Polonia se inregistreaza intre 460 si 616 decese la 100.000 de locuitori.
Specialistii sustin ca acest lucru este cauzat in special de faptul ca in Romania se apeleaza in proportie de 85-90% din cazuri la un tratament conservator. Metodele folosite pe scara larga la nivel european, cum ar fi cardiologia interventionala pentru refacerea vasului irigant sau tromboliza, sunt aplicate mai rar in Romania. Astfel, in timp ce in tarile UE rata mortalitatii este de 3-5%, in Romania ajunge la 12%, iar la clinica sa, in acest an ar putea ajunge chiar la 20%. In acest context, reprezentantii Societatii Europene de Cardiologie sunt ingrijorati de rata mortalitatii din Romania datorate bolilor cardiovasculare si propun sa se intalneasca cu politicienii din Romania. Seful Clinicii de Cardiologie din Targu Mures, doctor Imre Benedek, care a fost mandatat sa perfecteze o intalnire cu liderii politici, spune ca cererea porneste de la constatarea ca in Romania rata mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare este in crestere, asta in timp ce in restul tarilor europene se inregistreaza o tendinta descendenta la acest capitol. Benedek este de parere ca 60% din decesele din Romania se inregistreaza din cauze cardiace. Doctorul Benedek a declarat totodata ca un alt aspect care face ca in Romania rata mortalitatii in cazul bolilor cardiovasculare sa fie in crestere este slaba dotare a clinicilor de profil. Astfel, in timp ce in Cehia sau Polonia acoperirea cu angiografe, aparate necesare cardiologiei interventionale, este intre 85% si 100%, in Romania sunt doar 11 aparate, adica un sfert din standardul stabilit la nivel european.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.