Editia cu numarul 55 a faimosului Festival spaniol de film de la San Sebastian aduce o noua bucurie cinefililor din Romania pentru ca in gala de deschidere din 20 septembrie i-a fost inmanat lui Cristian Mungiu Marele Premiu FIPRESCI pentru 4 luni, 3 saptamani si 2 zile.

Votul membrilor Aso­cia­tiei Internatio­nale a Criticilor de Cinema a declarat pelicula regizorului nostru drept cea mai buna a anului, ceea ce aduce o consacrare mondiala de care au mai beneficiat mari regizori precum spaniolul Pedro Almodovar (cu Volver) ori coreeanul Kim Ki-duk (cu 3 Iron). Selectat la San Sebastian in sectiunea Zabatelgui-Perle, filmul concureaza acum pentru un premiu al publicului in valoare de 70.000 de euro care ar sustine distribuirea pe teritoriul spaniol.

Derulat intre 20 si 29 septembrie, festivalul de pe tarmul catalan al Mediteranei isi propune in acest an sa depaseasca recordurile anterioare de public printr-un program care urmareste sa marcheze noutatea estetica, dar si tendintele de succes popular.

Prezent in cateva editii precedente, faimosul regizor canadian David Cronenberg revine pentru a prezenta noul sau film Promisiuni din Est, un film despre mafiile rusesti din Anglia, cu Viggo Mortensern si Naomi Watts in rolurile principale. Un titlu mult-asteptat din program (prezentat in afara de concurs) este si Viata interioara a lui Martin Frost, semnat de presedintele juriului, scriitorul american Paul Auster, care a mai regizat si Lulu pe pod.

Principala competitie aliniaza la start 16 filme, dintre care doua spaniole, semnate de regizoare: Mataharis, de Iciar Bollain, si sapte mese de biliard, de Gracia Querejeta. Ele vor concura cu francezul Manuel Poirier (Casa), austriacul Hans Weingarten (Educatorii), danezul Simon Staho (Daisy Diamond) sau cu americanul Wayne Wang (Mii de ani de rugaciune), cel care a regizat in 1995 un film dupa Paul Auster, Smoke.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.