La ultimul proiect al lui stefan Tiron s-au privit documentare, s-a ascultat muzica si s-a dormit pe jos. Adrian Schiop

Din prezentarea ultimului eveniment organizat de Stefan Tiron se putea intelege orice: "Veniti din timp, rezervati-va locuri, aduceti cu voi saci de dormit, izopren, perne, paturi si protectie contra frigului spatial etc., precum si alte device-uri necesare somnului profund. Program de bord: prezentare si jucarii de colectie "Star Wars", prezentari despre mitologie si Luna (Adrian Sunca de la Observatorul Astronomic), atmosfera sonora spatiala si sleep concert, filme documentare". Pana la urma a iesit un concept insuficient legat, ezitand intre a prezenta informatie (stiintifica), a produce o stare (artistica) si a crea un context pentru socializare/intimitate: in ultima instanta, ce a ramas e ideea de a schita contururile unei subculturi - in cazul de fata subcultura celor pasionati de stiinta si cosmos, care isi aleg ca hobby luna.

La 6 dimineata, lumea dormea dusa in galerie

Felul cum era amenajat spatiul dadea o coerenta secunda a proiectului - aceea de a face/scoate arta din proximitatea stiintei. In definitiv, la ora actuala stiinta e net mai productiva la nivelul imaginarului decat religia, de pilda, iar "artisiticitatea" poate aparea din locuri oricat de surprinzatoare: pe un perete, de pilda, puteau fi privite o serie de postere inramate cu fazele lunii (am aflat apoi de la pictorul "noise" Sorin Paun ca sunt de fapt lucrari executate in tus), precum si niste tablouri, care imitau plansele didactice din laboratoarele scolare.

Pe podea, era schitat un planiglob lunar cu numele formelor de relief date in latina (Mare Serenitatis, Mare Crisium etc.) - ca in acele misterioase harti medievale.

Spatiul, amenajat cu gust, era destul de impersonal totusi - crea mister cosmic, dar nu predispunea la comunicare si relaxare, avand beton industrial pe jos. Pentru a contracara efectul de raceala, s-a oferit ceai din partea casei, scaunele au fost scoase din incapere, incat publicul sa trebuiasca sa stea pe jos, iar amfitrionul Tiron si-a intampinat oaspetii imbracat in niste haine indiscernabile, semanand vag a haine de purtat in casa (pantaloni de trening din PNA si un tricou foarte decolorat). Totusi, per ansamblu, cadrul nu crea intimitate, aceasta instalandu-se abia dupa 12 noaptea.

Lumea a inceput sa se stranga dupa 20.30 - la inceput se statea pe margine, cu picioarele incrucisate, ulterior insa publicul a intins sacii de dormit, sezlonguri, saltele pneumatice. La 1.30 lumea a inceput sa doarma si doar insomniacii au ramas sa vada restul de filmulete din program. La 6, cand am plecat, toata lumea dormea dusa, inclusiv Stefan Tiron, intins pe un pat pneumatic.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.