Patronatele sustin posibilitatea unei cresteri a salariului minim pentru anul 2008 cu circa 20%-23 %, ceea ce inseamna o valoare a salariului de 520-540 de lei, a declarat, astazi, copresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Adrian Izvoranu.

Potrivit reprezentantului patronatelor, oamenii de afaceri din Romania sustin majoarea salariului minim, dar cer ca acest lucru sa se faca in baza unei analize economie minutioase, informneaza NewsIn.

Izvoranu a preciat ca un salariu minim de cel mult 540 de lei va putea fi absorbit de companie si nu va afecta costurile interne. O depasire a acestei valori se va reflecta in preturi, ceea ce va duce la cresterea inflatiei, la descurajarea investitiilor pe piata romaneasca si, in final, la pierderi. In aceste conditii, majorarea salariului ar avea efect invers, in loc de cresterea nivelului de trai ar putea duce la reducerea atractivitatii investitionale si la concedieri masive.

Totodata, patronatele si-au exprimat dezacordul fata de existenta a doua salarii minime pe economie (cel stabilit de Guvern si cel negociat intre sindicate si patronate) si cer ferm Guvernului rezolvarea acestei situatii. Potrivit lui Izvoranu, existenta celor doua salarii este, pe de o parte, "concurenta neloiala si comportament abuziv din partea partenerilor de piata", iar pe alta parte, reprezinta o inechitate intre angajatii care lucreaza la stat si cei din sectorul privat.

ACPR a atras atentia si asupra nivelui ridicat al fiscalitatii asupra fortei de munca si cere reducerea nivelului de impozitare al muncii si al birocratiei excesive. Izvoranu a dat drept exemplu taxa pentru somaj care a ramas neschimbata in ultimii ani, desi somajul a scazut si faptul ca exista chiar o criza a fortei de munca. De asemenea, reprezentantul patronatelor a spus ca "exista un sistem medieval, in care tone de hartii, de cele mai multe ori inutile, sunt plimbate de la un birou la altul ".

Sindicatele si patronatele s-au intalnit, ieri, pentru a doua oara, pentru a discuta valoarea salariului minim pe economie, pentru anul 2008, dar nu au ajuns la o intelegere. Urmeaza insa ca cele doua parti sa reia discutiile care prifvesc cresterile salriale saptamana viitoare, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.