Toamna aceasta anunta o stagiune bogata in premiere ce sunt hotarate sa schimbe impresia cenusie lasata de multe teatre bucurestene in stagiunea trecuta. Toate teatrele promit evenimente prin titlurile importante alese, raman de vazut rezultatele, spectacolele…
La Teatrul National "I.L. CARAGIALE" se repeta intens, pe scena Salii Mari, "Eduard al III-lea", piesa descoperita recent si atribuita lui Shakespeare. Regizor nu este nimeni altul decat Alexandru Tocilescu, nume de frunte si valoare a regiei actuale, care, in stagiunea trecuta, a lucrat doar pentru pregatirea acestui eveniment, neoferind nici o premiera. Decorul este creat de Dragos Buhagiar, iar rolul titular al regelui englez va fi interpretat de Ion Caramitru. Sala Atelier a gazduit duminica seara premiera a doua piese japoneze de Yukio Mishima - "Hanjo" si "Seijo" -, in regia lui Issey Takizawa, spectacolul numindu-se "Iubiri interzise". In distributie: Marius Manole, Marius Bodochi, Teodora Mares si actrita japoneza Kana Hashimoto, aplaudata in stagiunea trecuta in spectacolul Teatrului Act "Demonul rosu". Tot la Sala Atelier, regizorul Florin Fatulescu, care lucreaza in SUA, propune "acasa", piesa lui Matei Visniec, "Istoria comunismului povestita pentru bolnavi mintal".

La Teatrul De Comedie revine cunoscutul regizor Lucian Giurchescu, cu "Galy Gay" de Bertold Brecht, avandu-l in rolul titular pe George Ivascu. Consecvent proiectului de a lansa tineri creatori, Teatrul de Comedie a incredintat regizorului Aurel Palade (distins la editia trecuta "Comedia tine la TINEri") piesa lui Adrian Lustig, "Clinica", in distributie fiind George Mihaita si Valentin Teodosiu. Un alt tanar regizor, Marcel Top, care s-a remarcat cu "Edmond", spectacol premiat la "Comedia tine la TINEri", va realiza "Dumnezeul de a doua zi" de Mimi Branescu. Regizorul Vlad Massaci, distribuind pe Marius Florea Vizante si Dorina Chiriac, repeta la Sala Mare "Trei versiuni ale vietii" de Yasmina Reza. La Sala Studio se va derula si cea de-a treia editie a proiectului "Comedia tine la TINEri", unde s-au inscris regizorii Vladimir Anton, cu "Bella si cavalerul fara nume" de Oliver Emanuel, Silvia Dumitru, cu "Zoo Story" de Edward Albee, si Zalan Zaharias, cu "Emigrantii" de Mrozek.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.