Gigi Caciuleanu, "facatorul de companii", creeaza lumi, nu povesti
"OuiBaDa" e un spectacol prezentat de "Gigi Caciuleanu Romanian Dance Company", cu sprijinul Teatrului de Comedie - producator fiind Fundatia Art Production - in cadrul Festivalului Enescu. Membrii companiei sunt Cristina Babalac, Rares Budileanu, Rasmina Luisa Calbajos, Doina Nicoleta Georgescu, Lari Cosmin Giorgescu, Catalina Ana Gubandru, Szasz Levente, Anca Loghin, Lelia Marcu, Cristian Nanculescu, Arcadie Rusu si Casandra Oana Stelea. Scenografia spectacolului ii apartine Corinei Gramosteanu, iar conceptul video, lui Alexandru Apostol. Este prima productie a unei companii romanesti purtand numele lui Caciuleanu, dupa ce coregraful, plecat din Romania, a condus trupe de dans la Nancy, Rennes, Paris.

"Eu sunt un facator de companii", spune Gigi Caciuleanu. Oriunde s-a dus, a facut companii, la Paris, cand a lucrat cu Pina Bausch, in Chile. Chiar daca sa faci o companie nu e lucru usor. Ca orice om care a trecut prin multe auditii, le uraste. De fapt, de fiecare data cand are loc o auditie pentru un spectacol al sau, el insusi trece printr-un "examen". Le danseaza celor veniti, pentru ca nu le cere niciodata ceva ce el insusi nu poate face (in "OuiBaDa", a dansat la premiera in debutul spectacolului, recitand in acelasi timp). In cei veniti la auditia pentru "OuiBaDa", unii dansatori, altii - actori, a cautat "dorinta de a face ceva nou"; fiecare vine cu lumea lui, cu "pasareasca" lui, apoi urmeaza gasirea unui numitor comun. Cand a lucrat la Opera Nationala din Bucuresti (unde a facut "Simfonia fantastica", pe muzica de Berlioz), si a trebuit sa-si aleaga dansatorii din corpul de balet al Operei, le-a recitat celor veniti din Toparceanu. Nu e ceva exceptional pentru Caciuleanu: proaspat emigrant din Romania, mergea pe strada in Germania recitand poezii pe care nu-si amintea sa le fi memorat vreodata, de la Cosbuc, la Arghezi. "Simteam nevoia sa functionez romaneste, pe romaneste." Asta, cu toate ca nu crede in "specificul national" exceptional: "Ionesco e mare nu pentru ca era roman sau pentru ca scria in franceza, e mare pentru ca e un autor foarte bun".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.