In Spania, mii de romani traiesc in mizerie, la culesul viei. Spaniolii au plecat, pe bani buni, sa culeaga viile francezilor
Stau prin corturi, prin magazii, prin ferme parasite, claie peste gramada. Gatesc afara, la foc, se spala si isi spala rufele la vreun rau. De curent electric sau toalete nici nu se pune problema. Sunt imagini din viata sezonierilor romani care muncesc in aceasta perioada la cules de struguri in Spania. Sunt "culegatorii de lumea a treia". "Dar in Romania am castiga pentru aceeasi munca 5 euro pe zi", le striga joi unul dintre lucratori ziaristilor de la Tele Cinco. "Aici se plateste bine", a adaugat un altul, raspunzand la intrebarile jurnalistilor socati de "conditiile inumane" in care traiesc cei peste 1.000 de imigranti romani veniti pentru cules in oraselul Santa Marta de los Barros. Reprezinta doar o mica parte din cei peste 20.000 de imigranti (cifra vehiculata de presa iberica) care muncesc ilegal in aceasta toamna la culesul viei in Spania. Insa imaginile cu sezonieri care locuiesc in mizerie sunt la fel de valabile si pentru multe din cazurile celor care s-au angajat legal.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.