Insa preturile din acest an au explodat, fapt pentru care borcanele din camara vor fi umplute mai greu sau deloc. Situatia este cu atat mai dificila, cu cat gospodinele au constatat ca supermarketurile nu ofera reduceri promotionale decat la borcane goale si capace. Seceta prelungita din aceasta vara si lacomia comerciantilor au facut ca preturile de la legumele de baza sa fie, in aceasta toamna, duble sau chiar triple comparativ cu cele de anul trecut. Astfel, pentru doua borcane de 8 kg, cu gogosari taiati pusi la murat, asa cum se prepara in mod traditional, unei gospodine ii trebuie 20 de kg. Prin urmare, pentru un kilogram de gogosari rosii, frumosi, trebuie sa platesti cinci lei, deci pentru 20 de kg, 100 de lei. La aceasta cantitate este nevoie de 2 litri de otet, adica 4 lei (un litru costa 2 lei), minimum 6 radacini mari de hrean, adica 9 lei (1,5 lei, un hrean sanatos, curatat si spalat), 50 de grame de piper boabe, 1,3 lei, doua legaturi de leustean, 2 lei. In total, costul pentru aceste murat
uri se ridica la 120 de lei. In rest, castraveciorii costa intre 2,5 si 3,5 lei pentru un kilogram, gogonelele, care se comercializeaza in aceasta perioada sunt toate de import, costa 1,5 lei kg. Verdeturile au un pret unic: 1 leu legatura de leustean, patrunjel sau marar. Potrivit comerciantilor, mararul ar putea deveni 1,5 si 2 lei legatura, iar cel uscat, pentru varza, 1 leu. Varza si conopida autohtona nu au aparut inca pe tarabe, dar se asteapta ca pretul verzei sa nu scada sub 1 leu kg, iar conopida va ramane cea mai scumpa leguma: intre 2 si 6 lei, in functie de marime. La fel de scumpa va fi si telina, intre 1,5 si 4 lei.