„Despre idei si blocaje“, ultima carte a lui Horia-Roman Patapievici, analizeaza insensibilitatea spatiului romanesc la ideile originale venite de la intelectuali autohtoni. Cartea va aparea la Editura Humanitas spre sfirsitul lunii septembrie.
Observatia de la care porneste Horia-Roman Patapievici este ca piata culturala romaneasca e incapabila sa valorifice ideile originale. Acest handicap al mediului intelectual autohton reflecta, in viziunea autorului, lipsa unei receptari competente a ideilor de anvergura. Ratam, cu alte cuvinte, sansa de a ne impune propriile idei in circuitul validat de intelectualii lumii, noteaza Patapievici, pentru ca avem prea multi oameni de o vasta cultura si prea putini profesionisti ai ideilor. Acest ultim volum isi propune sa explice mecanismele care blocheaza traseul ideilor consistente de la noi, asfixiindu-le in mediul inchis al dezbaterilor parohiale. Pentru concretizari, autorul a atasat noua anexe, cu extrase din articole mai vechi si comentarii la istoria recenta a disputelor intelectuale. „Despre idei si blocaje“ este, in descrierea autorului, „o modesta propunere de a regindi cultura romana pornind de la ce ii lipseste, fara a renunta la ceea ce, in aparenta, ii prisoseste“.

Lipsurile incep cu incapacitatea de a cultiva valori profitabile si continua cu imposibilitatea de a fixa teme de gindire care sa genereze interes constant. In afara de atentia neabatuta pentru tema „specificului national“, in decursul vremii, nu avem teme de gindire care sa fi generat o traditie de cercetare, constata Patapievici. Desi avem filosofi, ne lipseste o istorie a filosofiei romanesti tocmai pentru ca, la noi, ideile, oricit de bine calibrate ar fi fost, nu au avut niciodata parte de un teren favorabil care sa le asigure un traseu de durata. Patapievici aduce doua exemple notorii: pe de o parte, mostenirea ideatica a lui Noica, nefructificata de nici unul dintre discipolii lui, si pe de alta, modelul filosofic propus de Mihai Sora, intelectual asiduu frecventat, dar a carui contributie de idei nu a fost preluata de nici unul dintre emuli. Pentru ca nici una dintre ideile fructuoase emise de filosofii de la noi nu s-a constituit ca punct de plecare pentru gindirea celor care i-au urmat, o istorie a filosofiei autohtone a fost imposibil de articulat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.