Valoarea salariului mediu net a crescut in ultimul an cu 22% fata de anul precedent. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in domeniul IT, financiar-bancar si in domeniul resurselor umane, arata un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, dat publicitatii astazi.

Potrivit unei analize a evolutiei salariale din ultimii ani, realizata de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), salariul minim brut a crescut in ultimul an cu 18% fata de anul precedent, in timp ce venitul mediu net s-a majorat cu 22%, informeaza NewsIn.

Pe regiuni, cea mai mare crestere salariala s-a inregistrat in Bucuresti si in zona Banat-Transilvania, unde veniturile angajatilor s-au majorat cu 20%. Pe locul al doilea, din punctul de vedere al cresterii salariale, se afla Muntenia, cu 18%, si pe ultimul loc Moldova, cu 17%.

Studiul mai arata ca domeniul in care s-au inregistrat cele mai mari cresteri salariale au fost IT, unde salariul unui manager de proiect s-a majorat cu 20%, iar cel al unui programator, cu aproape 30%. Domeniul IT este urmat de cel financiar, unde s-au inregistrat cresteri salariale de 14%. Potrivit reprezentantilor PwC, o crestere spectaculoasa s-a inregistrat in ultimul an in randul specialistilor de resurse umane, unde salariile au crescut intre 14 si 19%, in functie de pozitia ocupata.

Totodata, comparativ cu anii trecuti, studiul mai releva ca s-au micsorat diferentele de salarii intre diverse categorii de management. Astfel, daca in 2004, diferentele intre salarii puteau depasi 50%, in 2007 aceasta diferenta s-a redus la 21%.

Raportat la salariul mediu net pe economie, studiul arata ca, in ceea ce-i priveste pe manageri, acestia castiga de peste 11 ori valoarea salariului mediu. Specialistii castiga un salariu in medie peste trei ori mai mare decat salariul mediu, in timp ce debutantii cu studii superioare castiga, in general, un salariu de 1,6 ori mai mare decat salariul mediu net.

Totusi, comparativ cu unele tari din Europa Centrala si de Est (Cehia, Slovacia si Ungaria), salariile din Romania sunt cu aproximativ 20-30% mai mici, dar in ultimul an s-a inregistrat o crestere de 18%, comparativ cu rata inflatiei de 4,9%. Salariile in Cehia, Slovacia si Ungaria au inregistrat in ultimul an cresteri intre 2 si 4,3%, cu o rata a inflatiei asemanatoare cu cea din Romania, mai arata studiul PwC..

Studiul "PayWell Romania 2007", realizat de PricewaterhouseCoopers, cuprinde date salariale furnizate de 187 de companii din 13 sectoare de activitate (farmaceutic, industrial, tehnologia informatiilor, automobile, bancar etc), informeaza NewsIn.

Companiile participante sunt in general firme private, din care 80% au capital majoritar strain. Totodata, trei sferturi dintre ele au cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro si angajeaza in medie circa 900 de salariati.

Potrivit reprezentantilor PricewaterhouseCoopers, esantionul folosit nu poate fi extrapolat la intreaga piata romaneasca, dar este caracteristic pentru companiile asemanatoare cu cele participante la studiu. Informatiile utilizate s-au intregistrat in perioada aprilie 2006 - aprilie 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.