Ministerul Sanatatii a emis un ordin care reglementeaza acreditarea bancilor de tesuturi si celule, astfel rudele ne vor putea vinde organele dupa moarte legal si pe bani multi

Pretul de vanzare a unei bucati de aorta depaseste 10.000 de dolari. Pentru ca noile cerinte pentru acreditarea bancilor sunt imposibil de respectat de catre spitalele de stat, piata romaneasca va fi invadata de banci private.

Desi Legea transplantului interzice comertul cu tesuturi si organe, acesta se desfasoara nestingherit pe teritoriul tarii. In prezent, spitalele nu-si permit decat sa plateasca 800 de lei rudelor celor aflati in moarte cerebrala, pentru transport si inmormantare, daca acestea cedeaza organele si tesuturile celui decedat. Suma nu este insa deloc atractiva, iar numarul de donatori ramane foarte scazut. Bancile private vor supralicita, pentru ca au fonduri suficiente.

Odata prelevate de la donatorii vii sau de la donatorii cadavru, tesuturile si celulele vor fi vandute pe bani grei spitalelor din tara, dar si celor din strainatate. Din cauza crizei de donatori, in Statele Unite au loc dezbateri pentru legiferarea vanzarii de organe. Autoritatile din domeniul sanitar vor insa sa introduca criterii clare de includere si excludere a celor care vor sa doneze organe contra cost, pentru a proteja populatia saraca impotriva abuzurilor.

Afacerea bancilor de tesuturi si celule se anunta una foarte profitabila si in Romania. Pentru ca noile cerinte pentru acreditarea acestora sunt imposibil de respectat de catre spitalele de stat, piata romaneasca va fi invadata de banci private. Costurile tesuturilor si vaselor umane sunt extrem de mari, astfel ca vanzarea si cumpararea lor vor aduce bani buni in acest sector. Desi legea interzice comertul cu tesuturi si organe, acesta se desfasoara nestingherit pe teritoriul tarii. In prezent, spitalele ofera rudelor celor aflati in moarte cerebrala bani pentru transport si inmormantare daca acestea sunt de acord sa cedeze organele si tesuturile celui decedat. Bancile private vor avea insa fonduri suficiente pentru a-i determina pe romani sa devina donatori de tesuturi si celule. Odata obtinute, tesuturile si celulele vor fi vandute pe bani grei spitalelor din tara, dar si celor din strainatate.

Ministerul Sanatatii a elaborat un proiect de ordin care stabileste criterii severe pentru acreditarea bancilor de tesuturi si celule umane. Dupa ce actul normativ va intra in vigoare, toate bancile existente in spitalele romanesti vor fi desfiintate. In prezent, in Romania exista cinci spitale care detin banci de piele, patru spitale cu banci de os si tendon, un institut pentru valve cardiace si vase, un spital si un institut pentru celule pancreatice si un spital pentru cornee. Singurele banci private sunt cele care recolteaza si stocheaza celule reproductive, pentru fertilizarea in vitro. Astfel, bancile de celule se afla in patru spitale de stat si in patru clinici private. Potrivit noilor reglementari, bancile de tesuturi si celule vor trebui sa verifice identitatea donatorului, consimtamantul donatorului sau familiei acestuia pentru prelevare, sa evalueze criteriile de selectie a donatorilor, precum si testele de laborator efectuate pentru donatori. Pentru donatorul viu va exista un chestionar, in urma completarii acestuia fiind exclusi cei care au intretinut relatii homosexuale in ultimele 12 luni si cei care si-au administrat droguri in ultimul an.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.