Mediul a reusit ceva rar intilnit in istoria religiilor: nu numai ca a dus la un consens intre crestini, musulmani, evrei si budisti, dar a realizat si un front comun intre acestia si oamenii de stiinta

Saptamina trecuta, pe unul dintre cei mai mari ghetari ai Groelandei, in fiordul arctic Ilulissat, liderii religiosi de pe tot globul s-au intilnit sa se roage impreuna pentru a salva planeta de incalzirea globala. „Pare o misiune imposibila sa pui de acord crestinii, evreii, musulmanii si budistii. Intilnirea lor din Arctic simbolizeaza mai mult decit o rugaciune. Arata consensul intre religii, dar si gravitatea fenomenului de incalzire globala“, scrie „NewScientist“.

Incalzirea globala nu a unit doar liderii religiosi intre ei, ci i-a apropiat chiar si de oamenii de stiinta. La inceputul acestui an, cele doua tabere au dat la o parte cearta asupra originii oamenilor pe Pamint si si-au unit fortele, incercind sa protejeze ceea ce, intr-un fel sau altul, exista deja. Ei si-au exprimat ingrijorarile comune la o conferinta de presa din Washington D.C.: amenintarea planetei este cauzata de oameni, iar rezultatul este evident pentru toata lumea - poluare, extinctia speciilor si schimbarile de clima. Participantii au somat la actiune imediata printr-un document, semnat de cei 28 de membri ai coalitiei, printre care profesori universitari, biologi, pastori si lideri de organizatii evanghelice. Actul a fost trimis mai departe la presedintele SUA, George W. Bush, alaturi de solicitarea de a schimba politicile publice, pentru ca „economia nu mai poate continua asa cum o stim, nici macar o zi“.

„Stiinta si religia nu sint parteneri. Protestele Bisericii fata de predarea evolutiei in scoli sau fata de cercetarea cu celule susa constituie doar doua exemple de incompatibilitate“, arata intr-un alt articol editorii de la „NewScientist“. In ultimul timp, reprezentantii celor doua tabere sustin insa contrariul demonstrind ca in fata problemelor de mediu pot sa uite de incompatibilitati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.