Concertul nr. 10 pentru doua piane si orchestra al lui Mozart si Misa lui Leonard Bernstein dau culoare acestei seri din Festivalul „Enescu“.
Incepind cu ora 17.00, la Ateneul Roman vor rasuna acordurile Orchestrei de camera din Basel, care va interpreta Concertul nr. 10 pentru doua piane si orchestra al lui Mozart, alaturi de pianistele Labeque, urmat de Simfonia a IV-a a lui Beethoven, dar si o lucrare a lui Enescu: Simfonia de camera pentru 12 instrumente soliste, compusa in 1954 si inspirata din folclorul romanesc. Orchestra camerala elvetiana a fost infiintata in 1984 la initiativa mai multor absolventi de Conservator, „ideea lor centrala fiind sa impuna niste programe inovatoare de muzica veche si contemporana, combinate cu o interpretare de un inalt nivel profesional“, potrivit site-ului oficial al ansamblului. Orchestra a inregistrat CD-uri cu muzica de Britten, Stravinski, Honegger sau Malipiero. In concertul din aceasta seara, ansamblul va fi dirijat de Giovanni Antonini, seful de orchestra al Ansamblului „Giardino Armonico“, specializat in muzica baroca.

Dirijorul italian a mai colaborat cu inedita pereche de pianiste Katia si Marielle Labeque, chiar anul trecut ei cintind impreuna, la Palermo, Concertul nr. 10 pentru doua piane si orchestra al lui W.A. Mozart. Piesa a fost compusa in 1790 in timpul sederii compozitorului austriac la Salzburg, finalul ei devenind repede foarte cunoscut, fiind interpretat uneori ca piesa de sine statatoare. Cele doua pianiste au o cariera impresionanta, concertind alaturi de orchestre celebre din Berlin, Boston, Viena sau Londra si avind un repertoriu divers, de la muzica baroca la Gershwin cu a sa „Rhapsody in Blue“. In 2005, surorile Labeque au infiintat Fundatia KML, care are ca misiune principala constientizarea interpretilor in ceea ce priveste importanta repertoriului concertistic pentru doua piane. „Cele doua surori provenite din zona basca a Frantei sint magnifice. Ele nu se privesc aproape niciodata, dar interpreteaza in acelasi ritm. Sincronizarea lor este unica“, scria laudativ cotidianul „Le Monde“ in 2004.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.