Presedintele Traian Basescu a declarat astazi, in deschiderea conferintei „Populatia Romaniei Incotro” ca tema evolutiei demografice este „un subiect mai important decat orice pentru Romania”.

Seful statului a aratat in discursul sau, ca trebuie sa traversam cu multa responsabilitate „desertul demografic” care se prefigureaza, deoarece previziunile arata ca, in 2050, la 100 de cetateni activi, vor fi 149 de persoane inactive.

"Personal cred ca problema demografica este vitala pentru ca ea ne da perspectiva modului in care vom trai, vom evolua, vom beneficia de bunastarea ca suntem stat membru al Uniunii Europene, a declarat Traian Basescu.

„In ultimii 17 ani, populatia s-a redus cu 1,4 mil de locuitori. Cauzele sunt migratia internationala si reducerea natalitatii”, a declarat Traian Basescu. El a mai precizat ca, practic, Romania nu mai poate asigura nici macar simpla inlocuire a populatiei.

Presedintele a argumentat declaratia sa si a aratat ca aceasta inlocuire ar fi posibila daca fiecare mama ar avea doi copii. „Nu se mai naste decat un copil la o femeie. Daca se pastreaza acest nivel al ratei fertilitatii vom fi 16 milioane de romani in 2050, 11 milioane in 2075, 8,5 milioane in 2100”, a mai spus Basescu. Presedintele a amintit in acelasi timp audientei, politicile deosebit de dure care priveau natalitatea in Romania comunista si a recomandat filmul lui Cristain Mungiu pentru ilustrarea acestei situatii.

Conferinta de la Sibiu, la care participa si presedintele Traian Basescu este organizata de Senatul Romaniei, Primaria Municipiului Sibiu si Fondul ONU pentru Populatie, in parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu, informeaza NewsIn.

Acest demers, a survenit in urma ultimeleor statistici care au fost date publicitatii cu privire la o ingrijoratoare scadere a populatiei. Potrivit statisticilor, in 2007, populatia Romaniei se ridica la 21,6 milioane de persoane, din care 6 milioane sunt pensionari. In 2050 numarul romanilor va scadea drastic la 16 milioane. Dintre acestia mai mult de jumatate vor fi pensionari, iar un adult va sustine nu mai putin de noua varstnici si copii. In aceste conditii, daca nu se iau masuri, expertii spun ca Romania risca un colaps socio-economic deosebit de grav.Rezultatele conferintei vor constitui bazele unei strategii nationale care sa pregateasca sistemul social, sistemul de educatie si cel de sanatate pentru evolutia populatiei din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.