Noile liste de medicamente compensate si gratuite vor intra in vigoare de la inceputul lunii viitoare. In acest moment se efectueaza ultimele revizuiri ale listelor, dar se mai negociaza si procentele de compensare. Sistemul propus are doua liste de medicamente compensate. Prima lista va cuprinde medicamentele generice, ieftine, si va fi compensata cu 90 la suta. Pentru lista a doua, pe care vor fi trecute medicamente scumpe, aflate inca sub patent, compensarea va fi in jur de 50 la suta.

Reprezentantii firmelor de profil ar dori ca procentul de compensare sa fie mai mare la medicamentele scumpe. Astfel, ei doresc o compensare de 80 la suta pentru lista de generice si 60 la suta pentru lista B. Reprezentantii MS sustin ca pe lista de compensate vor intra si unele medicamente foarte noi, care au primit aprobare de punere pe piata pana la sfarsitul lunii februarie din acest an. Dupa aprobarea noilor liste, MS nu va permite farmaciilor sa-si depaseasca sumele pe 2005 alocate prin contract cu Casele de Asigurari de Sanatate. Pe primul trimestru, in Bucuresti, farmaciile si-au depasit plafoanele pentru medicamente compensate si gratuite cu 20-25 la suta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.