Marii pictori romani revin in atentia iubitorilor de arta si, mai ales, a celor cu dare de mana. De la Pallady la Grigorescu sau Andreescu, operele de arta sunt adjudecate pentru mai multe mii de euro la casele de licitatii.

Recordul in materie de vanzari la licitatii ii apartine picturii lui Theodor Pallady „Nud cu esarfa galbena“, semnata lateral stanga, in creion, si mai sus in monograma in pasta, ulei pe carton, datata din 1941. Aceasta a fost adjudecata, pe 18 martie 2007, la suma de 75.757 de euro si se afla pe primul loc in top zece al celor mai bine vandute picturi la Casa de Licitatii Alis, din 2005 pana in prezent. Faptul ca in Romania picturile si obiectele de arta incep sa aiba si valoare materiala inseamna o crestere a interesului publicului pentru arta. Cei cu posibilitati financiare „nu mai sunt atat de timorati de ideea de a iesi in fata si de a cumpara. E de asteptat ca la licitatie sa nu mai gasesti tablouri sub 1.000 de euro“, spunea autorul de volume de arta Tudor Octavian. Pictura in ulei „Vasul cu carciumarese si cutia neagra“, a lui Pallady, s-a vandut cu suma de 115.000 de lei, dupa ce un alt tablou al artistului se adjudecase la vanzarea precedenta pentru 110.000 de lei.

Pe locul doi si trei, in top, se afla „Fata culcata in iarba“ si „Ciobanas„, ambele semnate de Nicolae Grigorescu. Acestea au fost vandute cu suma de 59.900 de euro si respectiv 55.329 de euro.

Pentru „Nud vazut din spate“, de Nicolae Tonitza, s-au oferit 51.980 de euro.

Pe locul cinci se afla tot un Grigorescu, „Fata cu cobilita“, adjudecat pentru suma de 46.652 de euro.
„Cap de tarancuta cu tulpan galben“ de Ioan Andreescu a fost vandut, in decembrie 1999, cu 43.093 de euro.