Romania trece in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de vara, dupa sosirea primaverii astronomice, ora 3.00 urmand sa devina ora 4.00. Medicii spun ca aceasta schimbare ne va face mai obositi.

Schimbarea orei are un efect neplacut mai ales primavara, din cauza ca trebuie sa ne trezim mai devreme decat ne-am obisnuit pe timpul iernii. "Cele mai fericite sunt persoanele care lucreaza in domeniul agricol, pentru ca acestea se ghideaza dupa rasaritul soarelui, si nu sunt afectate de aceasta schimbare. Insa restul oamenilor au nevoie de o perioada de acomodare la noul ritm. In functie de persoana, timpul de adaptare la noul program variaza intre doua si sase saptamani. Cel mai bine este ca seara sa ne culcam putin mai devreme, pentru ca sa nu ne trezim a doua zi obositi", ne-a declarat psihiatrul Florin Tudose.

Medicii sustin ca, pe langa trecerea la ora de vara, in aceasta perioada, persoanele mai pot suferi si din cauza asteniei de primavara. Aceasta boala se manifesta printr-o lentoare, oboseala si tulburari de somn. Specialistii sustin ca aceste "suferinte" nu trebuie tratate cu medicamente, ci cu un regim de viata sanatos. Astfel, trebuie sa mancam tot ce apare verde pe piata (legume, fructe, verdeturi). De asemenea, trebuie sa ne reluam obiceiul de a ne plimba si de a face sport in aer liber. Si, nu in ultimul rand, sa ne expunem la soare ori de cate ori avem ocazia.

Se da ceasul inainte

Duminica va fi cea mai scurta zi din an, avand numai 23 de ore. Potrivit coordonatorului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului Bucuresti, dr. astronom Harald Alexandrescu, pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.

In conformitate cu Conventia fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine, apare o ora in plus. Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich din Marea Britanie, in sens pozitiv catre est.
Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2. In acest an, ora oficiala de vara se aplica de la 27 martie pana la 30 octombrie.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.