Peste 70% din acestia lucreaza in constructii, domeniu in care se inregistreaza in tara noastra cel mai mare deficit al fortei de munca
Deficitul puternic de forta de munca din domeniul constructiilor incepe sa fie ameliorat din "import". Cererea de locuri de munca venita in ultima perioada din partea strainilor din tari non-UE este foarte mare, neasteptata chiar si din partea autoritatilor.
Din 27 iunie 2007 si pana in prezent au fost eliberate 900 de autorizatii de munca pentru cetateni straini din state terte (n.r.- tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene). Majoritatea acestora, adica mai mult de 70% sunt in constructii", a declarat pentru "Adevarul", Iulia Nastasia, seful Serviciului Reglementarea Admisiei si Sederii in scop de Munca din cadrul Oficiului Roman pentru Emigrari.
Potrivit acesteia, cei mai multi muncitori straini vin din tari precum Turcia, China sau Modova. "Cei mai multi muncitori straini vin pe obiectivele mari aflate in desfasurare, din constructii. Creste totodata si numarul strainilor care solicita detasarea in Romania", a mai precizat Nastasia, care a apreciat ca majorarea cererii de locuri de munca din partea strainilor are loc si pe fondul reducerii etapelor de autorizare.
" Modificarea legii in iunie anul trecut, in sensul eliminarii a doua dintre etapele pe care angajatorii si angajatii trebuiau sa le parcurga, precum si reducerea termenului de obtinere a vizei de intrare in Romania, de la 30 de zile la doar 7 zile, au dus la cresterea cererii de locuri de munca din partea cetatenilor straini", a explicat Nastasia.
Chiar si in aceste conditii, oamenii de afaceri spun ca autorizarea in munca a cetatenilor straini este inca greoaie, autoritatile impunand conditii ce nu se justifica. " Se cer la dosarul muncitorilor CV-ul sau locul in schema. Sunt bariere absurde, pe care ar trebui sa le evitam", spune Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.