Organizatia Mondiala a Sanatatii a elaborat un ghid de buzunar cu informatii usor de utilizat, pentru a depista simptomele atacului cerebral si ale infarctului
Primul ghid de buzunar, care ii va ajuta pe angajatii din sistemul de sanatate sa recunoasca persoanele cu risc de infarct si accident vascular cerebral, a fost finalizat de specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Indrumarul are caracter de recomandare si va fi disponibil in sase limbi. Potrivit dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS pentru Romania, ghidul ar putea ajunge si la noi in cel mult o luna si jumatate.

Specialistii OMS spun ca acest ghid va fi nelipsit din buzunarul oricarui lucrator din sistemul sanitar, deoarece el contine informatii utile, usor de utilizat. Este pentru prima oara cand astfel de ghiduri, care pot prezice riscul de infarct si atac cerebral pe o perioada de zece ani, sunt editate in vederea utilizarii la nivel mondial, tinandu-se cont insa de profilurile de risc caracteristice anumitor zone.
Ghidurile includ informatii privind varsta, sexul, valoarea tensiunii arteriale si a colesterolului, dar si o serie de recomandari bazate pe riscul de a face infarct sau atacuri cerebrale, recomandari precum renuntarea la fumat, schimbarile stilului de alimentatie si controlul greutatii corporale. Lucrarile mai cuprind totodata si indicatii privind administrarea unor medicamente.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.