Antenele GSM sunt amplasate haotic, fara a avea autorizatiile necesare, legislatia din tara noastra fiind extrem de permisiva in acest sens. Totodata, densitatea de putere a campului electromagnetic permisa le legislatia romaneasca este de noua ori mai mare decat media din celelalte tari
Acestea sunt doar cateva dintre concluziile Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, in urma campaniei nationale de constientizare a pericolelor generate de utilizarea excesiva a telefoniei mobile si de amplasare haotica a antenelor GSM. Dupa 17 luni de cercetari in acest domeniu, APC a constatat ca, din cele 80 de primarii carora li s-a solicitat sa realizeze o hotarare de consiliu prin care sa se reglementeze amplasarea rationala a antenelor GSM, doar doua dintre ele, Aiud si Orastie, au luat masuri in acest sens. Potrivit normelor europene, antenele GSM trebuie amplasate la o distanta de 200 de metri fata de locuinte si la 500 de metri fata de spitale, unitati de geriatrie si unitati de invatamant. Totodata, APC a observat ca legislatia in domeniul autorizarii executarii lucrarilor de constructii nu se aplica unitar la nivel national. Astfel, in marea majoritate a situatiilor, autorizatiile de construire in baza carora se amplaseaza antenele GSM se emit de catre primarii si consilii judetene, fara aviz sanitar, acord de mediu, acordul vecinilor in forma autentica in zona rurala si acordul proprietarilor de la ultimul etaj din blocurile de locuinte. Antenele GSM se amplaseaza in cele mai frecvente situatii pe terasele blocurilor de locuinte, terasele spitalelor (Spitalul CF 2 din Bucuresti, Spitalul Municipal din Tulcea, Spitalul Municipal din Campulung Muscel etc.) si in apropierea unitatilor de invatamant. De asemenea, reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor au remarcat ca amplasamentele cu antene GSM nu sunt marcate cu placute de identificare pentru a se cunoaste beneficiarul acestora, asa cum prevede Legea 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii. Cel mai grav este faptul ca nu se realizeaza masuratori ale parametrilor campurilor electromagnetice neionizante generate de antenele GSM de catre institutiile statului cu atributii privind sanatatea publica, respectiv Ministerul Sanatatii Publice prin Autoritatea de Sanatate Publica.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.