Academia franceza a anuntat cele 15 carti finaliste in competitia pentru prestigioasa distinctie.
Din cele 493 de romane franceze publicate in sezonul 2007, 15 au ajuns pe lista posibililor cistigatori ai Premiului Goncourt pentru fictiune pe care Academia Franceza il acorda incepind din 1903. In ceea ce priveste editurile, Gallimard, cu o istorie de aproape un secol, este cel mai bine reprezentata, ea publicind patru dintre titlurile nominalizate. Editura Grasset are in competitie un singur titlu, „La passion de Juette“ de Clara Dupont-Monod, la fel ca si Le Seuil, unde a aparut „Portrait de l'ecrivain en animal domestique“ de Lydie Salvayre.

Din cartile selectate anul acesta de juriu, aproape jumatate au fost scrise de femei care fie apartin unei generatii deja recunoscute a literaturii franceze, cum ar fi Amelie Nothomb (foto) sau Marie Darrieussecq, fie sint nume recent aparute pe piata literara. Daca Darrieussecq a fost inclusa anul acesta printre finalisti pentru „Tom est mort“, Amelie Nothomb, laureata Marelui Premiu al Academiei Franceze in 1999 pentru „Uimire si cutremur“, propune anul acesta un alt titlu care a prins bine deopotriva la cititori si la presa culturala, „Ni d'Eve ni d'Adam“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.