Miercurea viitoare, Cotidianul va propune, in cadrul Colectiei „Literatura“, un titlu incitant: „Pielea“, romanul controversatului scriitor italian Curzio Malaparte.
„Patria noastra, pielea noastra“, declara Curzio Malaparte, punctind faptul ca, intr-o perioada de criza, pielea e singura moneda de schimb a unui popor dezmostenit. Actiunea romanului lui Malaparte se petrece in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in 1943. Orasul Napoli tocmai e eliberat de trupele americane. In aceste vremuri tulburi, populatia e prinsa intre ocupatia germana si cea americana. Pentru a-si astimpara foamea, femeile se prostitueaza, mamele isi vind copiii, iar prizonierii germani valoreaza cit greutatea lor in aur. Aceasta fresca tulburatoare a Italiei macinata de razboi si de lupte fratricide incearca sa dezvaluie in modul cel mai obiectiv cu putinta mersul crud al istoriei. Sirul evenimentelor tragice pricinuite de cea mai infricosatoare infruntare armata a secolului XX pare a nu se mai sfirsi. Totodata, romanul este o marturie zguduitoare a intilnirii dure dintre doua culturi ce ajung sa se ciocneasca: aceea anglo-saxona, a cuceritorilor, si cea latina, a invinsilor. Malaparte a fost el insusi martor si documentarist al razboiului si al zilelor ce au urmat „eliberarii“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.