Daca va tenteaza sa munciti in strainatate trebuie sa fiti foarte atenti la persoanele care va intermediaza contractul. In ultima perioada, sute de romani au fost pacaliti de firmele private, care le promiteau locuri de munca atractive, in schimbul unor sume de bani
In realitate, contractele promise de intermediari nu au fost niciodata perfectate.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), sute de romani care au dorit sa obtina un loc de munca in strainatate prin firme private au depus plangere la Agentie, reclamand activitatea agentilor care le-au promis contracte de munca. In acest sens, ANOFM atentioneaza persoanele care apeleaza la agentii privati pentru obtinerea unui loc de munca peste hotare sa verifice daca firmele respective se achita de obligatiile pe care le au, potrivit legii.
Astfel, autoritatile atrag atentia ca recrutarea nu poate fi realizata de catre persoane fizice, de agentii de turism si societati de transport, de reprezentanti ai bisericii sau ai cultelor religioase sau de organizatii sau fundatii.
Totodata, recrutarea trebuie sa se faca doar in baza contractelor de oferte pe care agentii privati le au incheiate cu persoane juridice sau cu organizatii patronale din strainatate. Acestea mai informeaza ca firmele private trebuie sa respecte si o serie de obligatii fata de solicitanti.
Mai exact, contractul de munca incheiat cu angajatorul strain trebuie sa contina obligatoriu:
- functia;
- meseria sau ocupatia;
- natura si durata angajarii;
- durata timpului de munca si de repaus;
- tariful orar;
- salariul lunar si datele de plata ale acestuia;
- sporurile acordate, orele suplimentare si alte drepturi banesti;
- durata concediului de odihna si conditiile de munca;
- despagubirile de care angajatul beneficiaza in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale.
Agentii de recrutare mai trebuie sa-i informeze pe romani si asupra conditiilor de cazare, de locuit si de asigurare a hranei, a taxelor, impozitelor si contributiilor pe care angajatul este obligat sa le plateasca din venitul care i se cuvine, dar si asupra indatoririlor pe care cetateanul roman le are in strainatate. De retinut este faptul ca agentul trebuie sa incheie contractul de munca si in limba romana.
Tariful de mediere se restituie
ANOFM mai atrage atentia ca tariful de mediere incasat de la solicitanti se restituie, partial sau total, in cazul in care firma nu poate oferi un loc de munca in termenul stabilit prin contractul de mediere sau daca, inainte de expirarea contractului de mediere, solicitantul renunta la a-si mai cauta un loc de munca in strainatate.

De asemenea, in afara tarifului de mediere prevazut de lege, agentii de ocupare nu au dreptul sa mai ceara si alte comisioane sau sa pretinda alte garantii. Autoritatile ii sfatuiesc pe cei care intentioneaza sa apeleze la un agent de recrutare pentru intermedierea unui loc de munca in strainatate sa se adreseze mai intai Inspectoratelor Teritoriale de Munca, pentru a se interesa de activitatea firmei respective.
In cazul in care apar dificultati in derularea contractului de munca sau medierea nu s-a finalizat cu


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.